16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Blízká setkávání na každý den v roce

10. 9. 2019

|
Tisk
|

Inspirativní čtení na každý den, a k tomu kvalitní obrazový doprovod, katolické kalendárium i přehled církevních úřadů a médií v ČR přináší nové vydání Cyrilometodějského kalendáře.

Vydání: 2019/37 Naděje, pokoj a smíření pro Afriku, 10.9.2019, Autor: Alena Scheinostová

Příloha: Perspektivy 37

Po celých těch dvacet let, co kalendář společně s Renátou Holčákovou a Josefem Palou připravujeme, se snažíme oslovovat čtenáře napříč generacemi,“ vysvětluje redakční kolega Jan Paulas, který je hlavním editorem kalendáře. Na stránkách takřka třísetstránkového svazku v příjemném formátu A5 tak čtenář najde duchovní zamyšlení, rozhovory, historické exkurzy, povídky i humor. „Nezapomínáme také na milovníky poezie, ale ani na gurmány – přineseme i recept na oblíbený oříškový dort papeže Františka,“ doplňuje Jan Paulas.
Pravidelní čtenáři Cyrilometodějského kalendáře se mohou těšit na jeho tradiční uspořádání: každý měsíc zahajuje medailon některé z osobností, která by se dožila zaznamenáníhodného výročí. „Připomenut je takto papež Jan Pavel II., Ludvík Kundera, Bedřich Fučík, Ladislav Dvořák a další,“ přibližuje Paulas. „Někdy se to děje formou medailonu, jindy i delším textem. Zdeňka Rotrekla přibližujeme ukázkou z dosud nevydaných pamětí, v níž líčí své zatčení po únoru 1948,“ dodává editor. Na každý měsíc je též připraven úryvek z dosud nepublikovaných vzpomínek publicisty a spisovatele Miloše Doležala na jeho třicetiletá pátrání spojená s P. Josefem Toufarem. „Každá získaná fotografie či předmět z Toufarova života má za sebou nějaký příběh. Doležal se podělil se čtenáři o dvanáct z nich,“ upřesňuje Jan Paulas. Dvanáctkrát vzpomíná také břevnovský arciopat, benediktin Prokop Siostrzonek, a to na osobnosti, které ovlivnily jeho život. „Mezi nimi nechybí ani jeho předchůdce Anastáz Opasek či kardinál Vlk, ale ani rodiče a rodná farnost,“ vyjmenovává editor.
Další texty, starší a současné, již někde publikované nebo dosud neznámé, překladové či domácí pocházejí z pera Pavla Kosatíka, Víti Marčíka, Marcely Neužilové, Aleny Ježkové či Emily Dickensové, ale také autorů, které čtenáři znají z textů v KT: Marka Váchy, Josefa Prokeše, Pavla Hoška, Tomáše Petráčka či Zdeňka Jančaříka.
Ze stránek KT mohou být čtenářům povědomá i jména fotografů, kteří se na každý měsíc postarali o tradiční rubriku „Fotootázka“. „Alena Dvořáková a Viktor Fischer své snímky podepisují společně, podobně jako John Lennon a Paul McCartney své písničky.
V kalendáři nad jejich snímky přemítají třeba spisovatelka Alena Mornštajnová, kadeřník a jáhen Jan Špilar či hydrobiolog David Pithart,“ zve Jan Paulas.
Sjednocující výtvarný výraz kalendáři tentokrát vtiskla malířka a grafička Anežka Kovalová (nar. 1949). „Autorka žije trochu v ústraní, v Sobotíně u Šumperka, kde tvořil už její tatínek, sochař Jiří Jílek. Ten je v kalendáři rovněž představen ukázkou ze svých posmrtně vydaných vzpomínek. Jeho dcera se vydala malířskou cestou a kalendář přináší nejen její obrazy a grafiky tvořené suchou jehlou, ale i rozhovor, ve kterém líčí svůj životní příběh a výtvarné zrání,“ doplňuje Jan Paulas.
Cyrilometodějský kalendář 2020. Uspořádali Jan Paulas, Renáta Holčáková a Josef Pala, vydal Katolický týdeník

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou