26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Biskupství žádají o lesy i pole

6. 5. 2013

|
Tisk
|

Zákon o majetkovém narovnání platí už od ledna a většina biskupství má plné ruce práce se sháněním podkladů pro výzvy k vydání majetku, které podávají i jménem jednotlivých farností. První žádosti jsou na světě.

Vydání: 2013/19 Biskupství žádají o lesy i pole, 6.5.2013, Autor: Tomáš Kutil

Olomoucké arcibiskupství zatím podalo čtyři žádosti a jedná se o lesní pozemky. Rozhodlo se totiž upřednostnit žádosti o vydání lesních pozemků, aby jejich případné přebírání nevyšlo na zimní měsíce. Dalším nejbližším krokem bude proto žádost o vydání lesů na Uherskohradišťsku – v okolí Velehradu. Ještě v průběhu května pak chce začít podávat žádosti Arcibiskupství pražské.

Celkový počet výzev už zveřejnili na českobudějovickém biskupství. Podle generálního vikáře Mons. Adolfa Pintíře půjde zhruba o tisíc žádostí. Na biskupství už od ledna funguje restituční oddělení, které připravuje podklady, a před pár dny tak mohlo toto biskupství podat první výzvy. „Za prioritní považujeme ty, kde máme žádost obcí o odblokování daných pozemků kvůli jejich rozvoji,“ vysvětluje František Štangl, vedoucí restitučního oddělení. Jako konkrétní příklad uvádí obec Rynárec na Pelhřimovsku, která chce přistavět mateřskou školu. Podle Štangla se i v případě českobudějovické diecéze jedná většinou o lesní a zemědělskou půdu.

„Lesní pozemky budeme spravovat zřejmě ve vlastní režii, zemědělskou půdu zatím naopak pronajmeme,“ doplňuje František Štangl.

Královéhradecké biskupství bude podávat žádosti v několika etapách – podle toho, jak se jim podaří shromáždit potřebné podklady. První etapa probíhá právě v těchto dnech a sekretář královéhradeckého biskupa Petr Suchomel věří, že do konce roku všechno stihnou. „Záleží nám na tom, abychom získali veškerý možný majetek. Bereme to jako odpovědnost vůči dalším generacím,“ ozřejmuje Suchomel.

Taktéž ostravsko-opavské biskupství se rozhodlo podávat výzvy postupně a první odeslalo už 15. února. „Nyní máme podáno zhruba 60 výzev, ale bude jich ještě mnohem více,“ vyčísluje generální vikář Mons. Martin David. Nejvíce jim záleží na lesních pozemcích v Beskydech a Jeseníkách, s nimiž biskupství počítá jako s významným zdrojem příjmů celé diecéze.

„V plzeňské diecézi máme většinou velké farnosti, které vznikly slučováním, a vzhledem k tomu, že se výzvy za jednotlivé farnosti podávají najednou, trvá shánění podkladů déle,“ popisuje stav na západě Čech Alena Ouředníková, mluvčí plzeňského biskupství. První výzvy k vydání tak začnou v Plzni podávat zřejmě až po prázdninách. Půjde především o zemědělskou a lesní půdu, budov bude prý minimum. 

Podobný časový horizont odhaduje Martina Jandlová z brněnského biskupství: „Přestože máme pracovní restituční skupinu a s dohledáváním v archivech a pozemkových knihách nám pomáhá řada dobrovolníků, je to skutečně mravenčí práce a výzvy budeme podávat nejdřív po prázdninách.“ Brněnské biskupství zatím zveřejnilo jen zájem o chrám sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, vrcholné Santiniho dílo zapsané v seznamu UNESCO.

Podat výzvy až na podzim chce rovněž litoměřické biskupství, protože se rozhodlo odeslat je hromadně. „Nyní je shromažďujeme na biskupství a připravujeme pro ně potřebné podklady,“ podotýká Jana Michálková, mluvčí litoměřického biskupství.           

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou