16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Biskupové osmnácti církví se v Praze učili jednotě

25. 9. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/39 Evangelizace dům od domu, 25.9.2007, Autor: Štěpán Havlíček

Čtyřicet tři biskupů z osmnácti zemí čtyř kontinentů přijelo 20. září do Prahy. České hlavní město má tu čest hostit až do 26. září Ekumenické setkání biskupů – přátel Hnutí fokoláre.

Biskupové z osmnácti různých církví se do České republiky sjeli ke společným modlitbám, sdílení a meditacím. Základnou pro oficiální i neformální setkávání jim byl pražský mezinárodní baptistický seminář, na bohoslužby se scházeli v kostelích a modlitebnách křesťanských církví. Veřejnost je pak mohla vidět v pražském Komunitním centru Matky Terezy.
Do Česka přicestovali nejen z Evropy a Spojených států, ale ze zemí pro Čechy vzdálených či exotických jako Brazílie, Libanon a Indie. Nejdelší cestu vážil australský biskup anglikánské církve David Murray, který ovšem neopomněl zdůraznit, že jeho dávní předkové žili na Moravě. Od roku 1994 je moderátorem každoročních setkání kardinál Miloslav Vlk. „Také biskupové se musejí učit vzájemné jednotě. Naše setkání není jen zbožné usmívání se a přátelské poklepávání na rameno, ale je to tvrdá realita života. Učíme se tu žít i s bratry, kteří mají odlišné názory,“ přiblížil význam akce kardinál Vlk. Jak doplnil, na setkání neprobíhají teologické diskuse o tom, co církve rozděluje, nýbrž mluví se tu o všem, co je církvím společné. „Nejbolestivějším okamžikem je pro mne Večeře Páně, kterou zatím nemůžeme prožívat společně,“ posteskl si kardinál.
Prahu a její památky si biskupové pochvalovali. Henrik Svenungson, biskup švédské evangelické církve, na tiskové konferenci prohlásil: „Stockholm je také krásné město, ale Praha je, a teď si nedělám legraci, opravdový unikát.“


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou