26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Biskupové obědvali s prezidentem

29. 4. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/18 Čtyři mariánská zastavení, 29.4.2009, Autor: Jiří Macháně

Za zvýšeného zájmu médií se v minulém týdnu v hlavním městě uskutečnilo pravidelné setkání všech českých a moravských biskupů. Jedním z nej- očekávanějších témat, které probírali, byla plánovaná návštěva papeže Benedikta XVI. V této souvislosti pozval prezident Václav Klaus biskupy na Pražský hrad na pracovní oběd. Centrem hovoru byla právě očekávaná návštěva Svatého otce. Uskutečnit by se měla od 26. do 28. září, datum však ještě Vatikán stále oficiálně nepotvrdil.

Poté, co se prezidentský pár s biskupy i zástupci řádů a řeholí pozdravil, odebrali se společně na pracovní oběd. „Samozřejmě se při jídle hovořilo. Mluvili jsme o konkrétních návrzích i detailech návštěvy Svatého otce. Například v jakém jazyce se bude hovořit. To, co už je připraveno, je momentálně předloženo papeži,“ prozradil předseda ČBK Jan Graubner a dodal: „Mohu prozradit, že jsme se bavili o přivítání Benedikta XVI. na letišti, kterého se zúčastní hlava státu. Počítá se, že papež navštíví prezidenta na Pražském hradě,“ uvedl arcibiskup Graubner. Zmínil i již avizovaný plán na setkání s duchovními v pražské katedrále, hlavní bohoslužbu, která by měla být v Brně v neděli 27. září, i pondělní návštěvu Staré Boleslavi spojenou se setkáním s mládeží a poutí ke sv. Václavu.

OFICIÁLNÍ WEB A PAMĚTNÍ MEDAILE

Médiím i veřejnosti byly minulý týden představeny také nové a oficiální internetové stránky věnované návštěvě papeže, které lze nalézt na www.navstevapapeze.cz. Podle mluvčí biskupů Ireny Sargánkové je jejich úkolem informovat o cestě hlavy katolické církve, programu v ČR i o místech setkání s veřejností. „Stránky by měly sloužit všem, kdo se o návštěvu papeže zajímají, a postupně budeme doplňovat informace pro ty, kdo se budou chtít některého z veřejných setkání s papežem zúčastnit nebo je sledovat v přímém přenosu,“ uvedla Irena Sargánková. Profesor Petr Piťha představil také zlaté a stříbrné pamětní medaile s papežovým portrétem a vyobrazením sv. Václava, světce a patrona českých zemí. Půjde o výjimečné a nepočetné kolekce, jejichž předlohu vytvořila medailérka Daniela Kartáková.

PŘIBUDE VOJENSKÝCH KAPLANŮ

Návštěva biskupů u prezidenta se uskutečnila v průběhu výše zmíněného zasedání ČBK. Jedním z jeho bodů, který přípravy na papežskou návštěvu trochu zastínily, byla i návštěva náčelníka generálního štábu Armády ČR Vlastimila Picka na zasedání biskupů. Přišel jednat o duchovní službě v armádě. Podle generálových slov je velmi důležitá, jak se ukázalo během jedenácti let po jejím obnovení. „Vydobyla si své uznání díky spokojenosti velitelů i vojáků, a to nejen ve stávajících posádkách, ale i na zahraničních misích,“ uvedl Vlastimil Picek. Po první úspěšné dekádě by chtěl generál Picek zavést novou organizační strukturu, která by vedla až ke zdvojnásobení počtu kaplanů z nynějších asi dvaceti na čtyřicet.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou