26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

'Bez něj už Francie nebude tím, čím byla'

29. 1. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/5 Rozkrájet se pro druhé?, 29.1.2007, Autor: Kateřina Šťastná

S „otcem bezdomovců“, katolickým duchovním, kterému ve Francii nikdo neřekl jinak než abbé Pierre, se lidé téměř po celý minulý týden přicházeli rozloučit k nemocnici Val de Grace. Právě zde čtyřiadevadesátiletý abbé v noci z neděle na pondělí 22. ledna zemřel.

Od středy byla rakev zesnulého vystavena přímo v kapli pařížské nemocnice Val de Grace. V pátek se pak v katedrále Notre-Dame konalo s abbé Pierrem oficiální rozloučení.
Bývalý francouzský prezident Valéry Giscard dokonce požadoval státní pohřeb, abbé Pierre byl ale nakonec pohřben v nejužším rodinném kruhu ve společenství Esteville v Normandii. „Bez abbé Pierra už Francie nebude tím, čím bývala,“ nechal se slyšet Giscard. Jak uvádějí agentury, zdraví stařičkého abbého už bylo v posledních letech narušené. Nakonec – „kvůli obrovské únavě“ – odmítl dále veřejně vystupovat. Přesto chtěl být až do poslední chvíle informován o současném sociálním stavu společnosti. „Francie ztratila velkou osobnost, svědomí, vtělení dobra,“ uvedl francouzský prezident Jacques Chirac.

BOLEST NAD JEHO ZTRÁTOU
„Abbé Pierre bojoval po celý život proti utrpení, dával chudým svědectví Kristovy lásky,“ uvedl v soustrastném telegramu papež Benedikt XVI. Také francouzští biskupové ve svém prohlášení vyjádřili bolest nad smrtí muže, který byl pro všechny vzorem „velkorysosti, solidarity a pozornosti vůči potřebným“.
Kněz, jehož skutečné jméno bylo Henri Antoine Groués (pseudonym pochází z doby francouzského odboje za 2. světové války), se nebál kritizovat francouzskou společnost, a tak si udělal i řadu nepřátel. Přesto skončil sedmnáctkrát na prvním místě žebříčku nejpopulárnějších Francouzů. A patrně by tam zůstal dál, kdyby nepožádal, aby ho už do hlasování nezařazovali.

Blahořečení zatím nebude
Řadu lidí si popudil svými názory o celibátu, zasazoval se také o společenské uznání homosexuálních párů nebo používání kondomů pro lidi nemocné AIDS. Na otázku, zda bude abbé Pierre blahořečen, odpověděl pro rozhlasovou stanici „France Info“ generální sekretář Francouzské biskupské konference Stanislas Lalanne, že blahořečení v současnosti není na pořadu dne. „K tomu je třeba dlouhý a přísný proces, nelze rozhodovat pod tlakem dojmů,“ dodal.



Abbé Pierre se narodil roku 1912 v Lyonu v rodině továrníka. Jako dítě byl svědkem, jak jeho otec dával jídlo a oblečení potřebným a stříhal vlasy bezdomovcům. V roce 1930 vstoupil Abbé Pierre do řádu kapucínů. Nějakou dobu dokonce působil jako poslanec francouzského parlamentu, ale v roce 1951 politiku opustil. Proslul především svým nasazením pro pomoc bezdomovcům a lidem na okraji společnosti. Když zakládal ve starém domě na pařížské periferii první sdružení Emauzy na pomoc bezdomovcům a opuštěným, sotva mohl tušit, že se toto sdružení postupně rozroste na 115 komunit v samotné Francii a okolo 400 dalších ve více než 40 zemích. Jacques Chirac udělil abbé Pierrovi v roce 2004 nejvyšší francouzské vyznamenání – velký kříž Řádu čestné legie. Dvakrát byl tento „otec bezdomovců“ nominován na nositele Nobelovy ceny míru.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou