26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Betlém nenarozeným - cesta k životu

17. 11. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/47 Bílá hora, 17.11.2010

Když člověk začne existovat, vypadá spíše jako červíček, pár tajemných buněk s velkou a bouřlivou vůlí k životu. Přijde vhod, či nevhod? Bude mu dopřáno dorůst a dovyvinout se do dospělé podoby lidí? Začne mu tlouci srdce? Dostanou jeho oči možnost vybarvit se podle informace, kterou má od samého počátku uloženou ve všech buňkách svého těla?

Těm, kdo touto „nebezpečnou“ fází vývoje prošli, už nikdo neupírá bezvýhradné právo na život. Nikdo už nediskutuje s vážnou tváří o tom, zda jsou, či nejsou lidé. Děti přibližně do 12. až 24. týdne svého života před narozením tuto samozřejmou jistotu rozhodně nemají. Proto po několikaleté přípravě vznikl v roce 1997 Nadační fond Betlém nenarozeným jako odezva na nově se formující a v podstatě odlišný postoj k životu, než jaký byl naším prostředím a kulturou po staletí vyznáván, kde rodina v sobě zahrnovala úctu k životu od početí až po přirozenou smrt. „Chceme svou činností napomáhat chránit především nenarozené děti, které jsou současným pojetím hodnot nejvíce ohroženy, mají minimální právní ochranu a nemohou se samy bránit,“ vysvětluje člen správní rady nadačního fondu Tomáš Ptáčník. „Jsme přesvědčeni, že do pokladu kultury a civilizace dalších generací se předá to, čím lidé skutečně žijí a k čemu mají opravdovou úctu. Proto se pokoušíme i uprostřed dnešní doby výslovně a zcela konkrétně postavit na stranu ochrany života,“ dodává Tomáš Ptáčník. Jelikož právní norma zakladatelům Nadačního fondu Betlém nenarozeným neumožnila bezprostředně poskytovat sociální služby, museli hledat jinou formu neziskové organizace, která by k tomu byla vhodná. Proto správní rada nadačního fondu na sklonku roku 2002 rozhodla o založení Obecně prospěšné společnosti Dlaň životu. Ta v současnosti provozuje poradnu Cesta těhotenstvím v Ostravě a Azylový dům pro těhotné ženy v tísni v Pardubickém kraji. V letech 2003 až 2007 proběhla rekonstrukce azylového domu, kterou finančně zaštítil nadační fond, bez kterého by i v současnosti provoz obou zařízení nebyl možný.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou