12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Benedikt XVI. na Světových dnech mládeže

12. 8. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/33 Ministranti, 12.8.2009, Autor: Martin T. Zikmund

Již za šest týdnů přivítáme v naší zemi Benedikta XVI. Česko je přitom už třináctou zemí v pořadí jeho zahraničních cest. Které byly ty předchozí? Chceme si je připomenout v krátkém šestidílném seriálu, v němž se pokaždé zaměříme na dvě z nich. Řadit je budeme nikoli chronologicky, nýbrž tematicky. První dvojicí jsou Světové dny mládeže (SDM) v Kolíně nad Rýnem (2005) a v Sydney (2008), kdy byla v centru pozornosti mládež.

Šest lodí, šest kontinentů a na jedné z nich stojí na přídi bělovlasý muž, jehož ze břehů zdraví tisíce mladých lidí. Právě takový byl příjezd Benedikta XVI. na SDM do Kolína nad Rýnem. Jak první setkání nového papeže s mládeží dopadne? To byla otázka, která v té době doslova visela ve vzduchu. „Během setkání v Kolíně bylo možno pozorovat jisté rozechvělé očekávání, jak se papežská ,premiéra‘ s mladými lidmi podaří. Během vlastního setkání již bylo zřejmé, že mladí papeže přijali,“ napsal v dokumentu Budoucnost církve P. Jan Balík.
„Byl výborný! – Těmito slovy hodnotila papeže i řada mladých Čechů, kteří se účastnili SDM v Kolíně i později v Sydney,“ vzpomíná P. Vít Zatloukal, současný předseda sekce pro mládež při ČBK. Benedikt XVI. se podle něj ukázal tváří v tvář mladým lidem jako dobrý pedagog. Je sice střídmý na gesta, zato vnitřně uvolněný. Že ho mládež „bere“, je patrné nejen při SDM, ale i při setkávání mladých s papežem jeho dalších cestách. Toto pouto je prý s každým dalším setkáním stále pevnější.

PAPEŽOVA HVĚZDA

Svou „strategii“ pro tyto příležitosti Benedikt XVI. určil na samém počátku svého pontifikátu. Již první ráno v papežské funkci (20. dubna 2005) oznámil při mši svaté ve své kapli záměr: „Eucharistie bude v centru Světového dne mládeže.“ Tím dal hned zpočátku najevo, že nemá v úmyslu vymýšlet pro mládež žádné populární náhražky, ale že ji chce vést přímo k srdci křesťanské víry – ke Kristu. A že ani on sám se nechce stylizovat do žádné populární hvězdy, nýbrž vést mladé ke hvězdě betlémské. „Papež není žádnou ,star‘, kolem níž všechno krouží. On sám je jenom zástupcem a ukazuje na jiného, který stojí uprostřed nás,“ vyjádřil se sám Benedikt XVI. K tomu mu v Kolíně nad Rýnem sloužila perikopa z Matoušova evangelia o klanění tří králů, která byla hlavním tématem tohoto setkání: „Vešli do domu a uviděli dítě s Marií, jeho matkou; padli na zem a klaněli se mu.“ Benedikt se mladým lidem nepodbízel. Místo toho je vyzval po vzoru orientálních mudrců ke „klanění“, k „adoraci“ a k odevzdání sebe samých Kristu. populární hvězdy, nýbrž vést mladé ke hvězdě betlémské. „Papež není žádnou ,star‘, kolem níž všechno krouží. On sám je jenom zástupcem a ukazuje na jiného, který stojí uprostřed nás,“ vyjádřil se sám Benedikt XVI. K tomu mu v Kolíně nad Rýnem sloužila perikopa z Matoušova evangelia o klanění tří králů, která byla hlavním tématem tohoto setkání: „Vešli do domu a uviděli dítě s Marií, jeho matkou; padli na zem a klaněli se mu.“ Benedikt se mladým lidem nepodbízel. Místo toho je vyzval po vzoru orientálních mudrců ke „klanění“, k „adoraci“ a k odevzdání sebe samých Kristu.

VLAJKY, TRIČKA A KŘÍŽE

Podobně si počínal i v Sydney, kde se centrem stalo svatodušní téma: „Až na vás sestoupí Duch Svatý, dostanete moc a budete mými svědky.“ A to i proto, že v Sydney proběhlo rovněž biřmování. Uprostřed svatodušní tematiky nechyběly ani projevy typické pro současnou mládež – ať už různé hudební styly, rozmanité tance, filmy, workshopy a výstavy. Všude byly vlajky, trička i kříže. Pestrost a barevnost na první pohled. A také pokřiky i tiché modlitby zaznívající ve stovkách jazyků. Zkrátka velké setkání katolické mládeže, která jinak nepostrádá typické rysy své doby. Vlastním vyvrcholením SDM byla pak v obou případech mše svatá. Té se v Kolíně účastnilo přes milion a v Sydney 400 tisíc věřících, což bylo nejpočetnější shromáždění v dějinách Austrálie.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou