26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Barrandov se dočká kostela

6. 11. 2018

|
Tisk
|

Více než deset let nevznikl v hlavním městě nový kostel. Změnit se to má za dva roky, kdy by měl být dokončen kostel a komunitní centrum Krista Spasitele na Barrandově. Stavba začala 1. listopadu slavnostním požehnáním.

Vydání: 2018/45 Sto let od konce války, 6.11.2018, Autor: Tomáš Kutil


Na svátek Všech svatých stavbu symbolicky zahájil poklepáním na základní kámen pražský arcibiskup Dominik Duka, který stavbě i všem, kdo se na ní budou podílet, požehnal. „Kéž nám připomíná, že Bůh přebývá tam, kde se my lidé sejdeme a jsme schopni si podat ruku,“ uvedl kardinál.
Farnost Praha-Hlubočepy má sídlo u kostela sv. Filipa a Jakuba na Zlíchově. S rostoucím zájmem obyvatel Barrandova ale tento kostelík přestal stačit. Proto se objevily úvahy o stavbě nového. A po osmi letech příprav a shánění financí se může konečně začít. Vyroste v místě, kde farnost dříve provozovala Misijní středisko – mezi ulicemi Grussova, Lamačova a Gabinova.
O kostele se mluvilo už mnohem dříve. „První zmínku o kostele na Barrandově jsme objevili teprve nedávno a je z roku 1934. Tehdy uvažovali o chrámu Krista Krále. My jsme nezávisle na tom vybrali Krista Spasitele,“ podotkl P. Josef Ptáček, místní duchovní správce a organizátor projektu.
Pro celé sídliště
Nová stavba nemá být pouze kostelem, ale i komunitním centrem, které bude sloužit všem obyvatelům okolního sídliště. Součástí domu bude i kavárna. „Pokusili jsme se udělat maximum, aby toto centrum sloužilo všem. Aby se vám líbilo a přijali jste ho za své,“ uvedl architekt Jakub Žiška.
Kostel, který postaví firma Metrostav, má půdorys latinského kříže. Presbytář bude v jeho středu a lavice kolem něj ze tří stran. „Nad presbytář jsme umístili zlatý prstenec, který odkazuje na kupole křesťanských chrámů. Zároveň do interiéru přivádí světlo,“ popsal architekt. Kostel bude vyvýšen nad okolní terén, komunitní centrum se bude nalézat pod ním. Část je vyhrazena pro kavárnu, která je navázána na dětské hřiště. „Při tvorbě projektu jsme se pokusili maximálně využít moderní technologie. Objekt bude bezbariérový, k vytápění využíváme tepelné čerpadlo. Dbali jsme i na akustiku, na kůru budou totiž umístěné varhany,“ připojil architekt. V oltáři by pak měl být umístěn ostatek svaté Ludmily.
Za nový kostel se modlí i potomek Barranda
Novou stavbu pozorně sleduje z jižní Francie i Bruno Barrande, potomek Joachima Barranda, francouzského paleontologa (1799–1883), po němž čtvrť nese jméno. „Joachim Barrande byl hluboce věřící křesťan. To ve mně probudilo sen jednoho dne se dočkat toho, že se postaví kostel ve známé čtvrti Barrandov, kterou proslavila Havlova rodina. Tento nádherný projekt sleduji z dálky už od roku 1999 a mám velkou radost z toho, že se uskuteční,“ uvedl pro KT v dopise, ke kterému přiložil i ručně psaný pozdrav a ujištění o modlitbách barrandovským farníkům.
Financování stavby za 150 milionů korun je zajišťováno soukromými dárci především z řad obyvatel Barrandova a přátel farnosti. Na transparentním účtu je zatím 63 milionů a sbírka stále trvá. Třetinu nákladů uhradí darem pražské arcibiskupství.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou