16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Babyboxů letos v Česku přibude

9. 1. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/2 Křesťanská demokracie dnes a zítra, 9.1.2007, Autor: Jiří Macháně

Těsně před vánočními svátky se stal neznámý dvoudenní chlapec v pořadí už pátým dítětem odloženým do tzv. babyboxu v Praze-Hloubětíně. Nechala ho tam neznámá matka, která se o něj nemohla nebo nechtěla postarat. Zdravého miminka se vzápětí ujali lékaři a dostal „prozatímní“ jméno Adam Ježíšek.

V Česku jsou v provozu už tři schránky, kam mohou matky anonymně a beztrestně vzápětí po porodu odložit své dítě. Tato zařízení, známá našim předkům především ze vstupů do klášterů, tak mohou malým miminkům zachránit život.
První novodobý babybox v Česku vznikl více než před jedním rokem v Praze, druhý v Brně a třetí byl otevřen na sklonku minulého roku v Olomouci. „Letos bychom chtěli otevřít další tři. První by měl být už od 8. března v pražské porodnici U Apolináře. Ve stejném termínu bychom chtěli zprovoznit babybox v Kadani a v závěru roku ještě jeden,“ vysvětluje Ludvík Hess ze sdružení Babybox pro odložené děti. Jak říká, pevně věří, že se tak podaří zachránit děti jinak odložené někde na zastávce, či přímo usmrcené.
„Myšlenka babyboxů je podle mě veskrze pozitivní. Názory, že to podporuje matky v tom, aby své dítě odložily, je nesmysl,“ domnívá se Hana Víšková, věřící lékařka ze zmíněné porodnice U Apolináře. „Měli jsme tu například maminku, která měla dvojčata. Od chvíle, kdy porodila, dávala najevo, že není schopná se o obě děti postarat. Proto potom jedno odložila do babyboxu. Byl to mediálně sledovaný případ, o němž psal i Katolický týdeník,“ doplňuje MUDr. Víšková a dodává: „Je určitě lepší, když ženy vědí, že mají možnost dítě odložit, že o něj bude okamžitě postaráno.“ Jak tato mladá lékařka připomíná, hodnota života převažuje cokoliv jiného. „Ne všechny ženy po porodu žijí v podmínkách, kde může vyrůstat dítě, často ani nemají partnera. Ale dítě donosily, nerozhodly se pro potrat – v takové situaci považuji odložení dítěte do babyboxu za zodpovědný akt postarání se o dítě,“ zdůrazňuje MUDr. Víšková.
Skutečnost, že lékaři vznik nového babyboxu vítají, potvrzuje i Ludvík Hess. „Ten nový bude umístěný až na rohu směrem ke Zderazu, aby to bylo místo skryté a anonymní. Určitě nemůže být vedle hlavního vchodu,“ vysvětluje. Jak vzápětí dodává, policie už tento způsob odložení dítěte neřeší, pokud je dítě zdravé a nejsou patrné nějaké známky násilí či týrání.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou