26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Azyl v Česku dostanou tři uprchlíci ze sta

9. 1. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/2 Mladí lidé - naděje budoucnosti?, 9.1.2006, Autor: Radek Gális

Na 15. leden připadá Světový den uprchlíků a migrantů

„Nevím co bude, ani kam půjdeme, pokud tady v Čechách nedostaneme azyl. Dej Bůh, aby všechno dobře dopadlo.“ Tato slova čečenského uprchlíka Sultana by bylo možné vložit do úst tisíců běženců, kteří každý rok v České republice žádají o azyl. Ročně přitom uspějí v průměru tři šťastlivci ze sta žadatelů. Taková čísla jsou důsledkem současného trendu: bohatá Evropa se brání přílivu lidí z chudších oblastí světa.

 

Sultanova rodina, která žije v pobytovém středisku v Kostelci nad Orlicí se v létě seznámila s rodinou Šnajdrových z Nového Města nad Metují. „Od té doby jakoby se naše situace zlepšila,“ usmívá se Sultan, který s celou rodinou utekl před čečenskou válkou trvající už jedenáct let. „Snad seženeme bydlení mimo tábor, získám práci a za čas i azyl,“ doufá Sultan.

Nedávný Štědrý večer strávila jeho muslimská rodina právě u Šnajdrových. „Sultanova dcera Inka stále kreslila, protože jí Ježíšek přinesl skicák, tužky a temperové barvy. Sehnal jsem automapu Kavkazu, nad kterou jsme s prstem cestovali a vzpomínali. Já na Gruzii, kde jsem byl před patnácti lety, babička na Arménii, a Sultan s rodinou na rodné Čečensko.“ 

OSUDY URČUJE ÚŘEDNÍ ŠIML

O budoucnosti Sultanovy rodiny a dalších žadatelů o azyl rozhodují úředníci ministerstva vnitra, konkrétně z Odboru azylové a migrační politiky, kteří se jejich žádostmi zabývají. Monopol úřadu na udělování azylu utečencům se nelíbí pracovníkům neziskových organizací, které běžencům pomáhají. „Základní chyba je, že o azylu může rozhodnout pouze první instance, tedy ministerstvo vnitra,“ říká Věra Roubalová z Poradny pro uprchlíky. Podle jejích slov by měla existovat druhá nezávislá a k tomu zřízená instance - tribunál. „Když ministerstvo vnitra azyl zamítne, mohl by tento tribunál rozhodnutí zvrátit. Tak to ale v Česku není. Je pak těžké vysvětlovat uprchlíkům, že o jejich životě a smrti rozhoduje jeden úřad či spíše jeden člověk,“ doplňuje Roubalová. Jak vysvětlila Jana Matějusová z odboru tisku ministerstva vnitra, o zavedení azylového tribunálu vláda neuvažuje.

Z TÁBORA NA TÁBOR

Od vstupu Česka do EU počet uprchlíků klesá. Potvrzují to i pracovníci charitních poraden pro uprchlíky. V táborech jich však stále žijí tisíce a přicházejí další. Pomoci a zpříjemnit jim život v táborech se snaží Charita a další neziskové organizace. Mezi nimi např. Nesehnutí z Brna, kteří za nimi jezdí do táborů v Zastávce u Brna a ve Zbýšově. „Hrajeme fotbal a vozíme je na víkendové akce, při kterých s nimi třeba sázíme stromy,“ vysvětluje Jiří Koželouh ze zmíněného sdružení. 

Už osm let připravuje za podpory dvou občanských sdružení tábor pro děti uprchlíků a děti z farnosti ve východočeském Hronově Michal Martin. „Každoročně bereme mezi hronovské děti desítku dětí žadatelů o azyl. Jejich pobyt na táboře hradí Charita. Účastníme se tu Tříkrálové sbírky, a tak jsem rád, že část výtěžku jde také na konkrétní pomoc uprchlíkům,“ uzavírá Martin.   

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou