26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Ať Kristus žehná tomuto domu

9. 1. 2006

|
Tisk
|

„Štěstí, zdraví a dlouhá léta“ přejí koledníci na Tři krále už odnepaměti. Šestým rokem se k této tradici přidává také nebývalá štědrost obyvatel celého Česka při charitní Tříkrálové sbírce.

Vydání: 2006/2 Mladí lidé - naděje budoucnosti?, 9.1.2006, Autor: Jiří Macháně

Hodonín objížděla letos už potřetí královská jízda koledníků na koních. Peníze vybírali v ulicích, ale i na úřadech a dalších institucích. A po celé brněnské diecézi se v prvních lednových dnech rozběhlo vybírat na potřebné na osm tisíc koledníků. Tříkrálová sbírka tu začala požehnáním brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho v katedrále na Petrově (2. ledna), kam přišly asi tři stovky koledníků ze všech končin jižní Moravy.

Asi šedesátka Poláků z farnosti Jastrzebia Zdrój přijela pomáhat se sbírkou pražské arcidiecézní charitě. „Českým skupinkám jdou příkladem. Mají hezké kostýmy, nestydí se chodit ,za tři krále‘ a zpívat koledy,“ pochvaluje si pražský koordinátor Tříkrálové sbírky Pavel Šimek. Jedna taková „polská“ skupinka koledovala u metra v Holešovicích. „Zpíváme polské koledy, protože české neznáme, a říkáme ’Třikralova sbirka‘, ‚ahoj‘, ‚čau‘, ‚nashledanou‘. Zkrátka naučili jsme se pár slov česky a lidé peníze dávají,“ chlubí se Beáta, jedna ze zahraničních posil pražských koledníků.

Nápadné převleky a nezbytné rekvizity jako zapečetěné kasičky s logem Charity, průkazky, keramické placky i tříkrálové cukříky pro dárce provázely také koledníky v olomoucké arcidiecézi. V této největší diecézi v Česku nezačíná koleda v katedrále s arcibiskupem, ale zahajují ji duchovní správci v mnoha kostelích požehnáním a posvěcením křídy. Navštívit domácnosti se vypravili také zábřežští koledníci. Jak řekl tamní koordinátor sbírky Mirek Krejčí, počasí koledníkům celkem přálo. „Ve městech bylo sněhu málo, zato vsi byly často doslova pod sněhem. Třeba v Červené Vodě, ho bylo ažaž,“ popsal podmínky při sbírce v horských oblastech Moravy.

O příspěvek pro lidi v nouzi žádalo obyvatele západu Čech více než dva tisíce koledníků. Tříkrálovou sbírku tu na osmi místech plzeňské diecéze zahájil biskup František Radkovský.

„Češi vždy dokázali pomoci, když bylo třeba. Věřím, že solidarita s potřebnými se projeví i letos,“ uvedl plzeňský biskup. Tříkrálová sbírka podpoří podobně jako v dalších diecézích místní charitní projekty.

Lázeňský oplatek a klíčenku na krk dostalo osm tisíc králů-dobrovolníků v ostravsko-opavské diecézi. Tamních patnáct profesionálních a čtyři dobrovolné Charity si pro letošní rok zvolily desítky priorit, které chtějí z vykoledovaných prostředků financovat. Například Charita Ostrava chce zakoupit automobil k návštěvám nemocných klientů mobilního hospice a zakoupit také pozemek na stavbu toho kamenného. S jeho budováním by se mělo začít v Ostravě už tento rok. Letošní sbírku se rozhodli lidé z Charity Opava podpořit také celonočním modlitebním bděním při slavnosti Zjevení Páně v tamní konkatedrále Nanebevzetí Panny Marie.

„Koleduju, protože chci pomoci dětem a lidem, kteří jsou v nouzi,“ řekla nám na českobudějovické pěší zóně desetiletá kolednice Terezie převlečená za krále Kašpara. Vedoucí její skupinky, sestra Judita z kongregace Školských sester de Notre Dame, šla letos na koledu poprvé. „Je zima, málo lidí na ulicích, ale děcka jsou nadšená. Lidé peníze dávají a někteří žasnou, že přeci ještě není 6. ledna.“ „Ve 38 městech a obcích regionu máme 1850 koledníků,“ prozradil koordinátor sbírky Roman Tlapák z českobudějovické diecézní charity.

V litoměřické diecézi začala Tříkrálová sbírka 2. ledna  požehnáním koledníků v kapli sv. Vavřince biskupské rezidence a setkáním s biskupem Pavlem Posádem. „Rozdali jsme 350 pokladniček. Tady v Litoměřicích nám pomáhají i děti z místního dětského domova,“ říká Martina Hrabáčová, koordinátorka sbírky na severu Čech. „Je také moc milé, jak v některých vesnicích koledníky doslova nahánějí. Úspěch sbírky na vsi většinou závisí na panu starostovi, jak se k tomu postaví a zda to třeba vyhlásí nebo jinak podpoří,“ doplňuje Martina Hrabáčová.

Tříkrálovou sbírku v královéhradecké diecézi doprovázela spousta zajímavých akcí. Vánoční příběh ožil v několika živých betlémech, v Červeném Kostelci přijeli tři králové na koních a v Kutné Hoře rozezpívali obecenstvo „andělíčci“ ze zdejší mateřské školky. V Pardubicích zas koledníci soutěžili o nejkrásnějšího krále. Obyvatelé pečovatelských domů a starší lidé vítali koledníky s radostí a k jejich zpěvu se přidávali. „Na venkově se lidé na tři krále těší, dokonce mají pro koledníky připravenou nějakou tu dobrotu. Bohužel ve velkých městech, někdy koledníci narazili i na odmítnutí“, posteskla si Marie Hubálková z Oblastní charity Pardubice.

* * *

Nepříjemný zážitek potkal na cestě z tříkrálového požehnání brněnskou kolednici Janu Čalkovskou a její dvě malé děti. Skupinka malých Romů předstírala, že chce přispět do kasičky, kterou se pak mladíci pokusili vykrást. Charitní dobrovolnici se jí však podařilo ubránit. Jak ujistila mluvčí brněnské Charity Diana Kosinová, jednalo se o velmi ojedinělý incident, na který charita vzápětí upozornila policii.

* * *

Eva studovala na střední škole, když zjistila, že čeká dítě. Odešla ze studií, ztratila rodinu i přátele. Těžkou osobní krizi jí pomohl vyřešit charitní domov pro matky s dětmi v tísni. Po čase se do školy vrátila. Přišel maturitní ročník a ples. Na šaty na předtančení a další nezbytné výdaje už Evě nezbývaly peníze. Charita jí mohla díky Tříkrálové sbírce půjčit z konta akutní nouze, aby se mezi spolužáky necítila jako „chudinka z azyláku“. „Nikdy na ten ples nezapomenu,“ vzpomíná Eva: „tehdy jsem znovu začala věřit, že se mi v životě opět může dařit.“

* * *

Lidé mohou posílat peníze také prostřednictvím tříkrálové poštovní složenky nebo bankovním převodem na číslo účtu Tříkrálové sbírky 369-369369369/0800, variabilní symbol 777, Česká spořitelna, Praha 1. Více informací na www.charita.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou