26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Arcibiskupa Duku čeká plná katedrála

8. 4. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/15 Náhody, nebo zázraky?, 8.4.2010, Autor: Jiří Prinz

Již tento týden, v sobotu 10. dubna, proběhne ve svatovítské katedrále v Praze slavnostní uvedení Dominika Duky do úřadu pražského arcibiskupa.

Podle informací Katolického týdeníku se na sobotní slavnost chystá velké množství věřících nejen z pražské arcidiecéze. „Jestli pojedeme i do Prahy? To víte že ano. Dokonce plánujeme, že tam vypravíme celý autobus!“ říká Petr Čáp z Hradce Králové, který přišel na nedělní rozlučkovou bohoslužbu arcibiskupa Duky s královéhradeckou diecézí konanou v místní katedrále Svatého Ducha. Nejednoho návštěvníka sobotní slavnosti ve svatovítské katedrále upoutá bílý ornát, v němž Dominik Duka převezme úřad pražského arcibiskupa. Jde o dárek kněží královéhradecké diecéze. „Látku jsme získali od sester premonstrátek z Doksan a pochází z Francie od bratrů trapistů. Je to 100 % vlna,“ říká sestra Dominika ze sekretariátu Dominika Duky. Začátek slavnostního uvedení Dominika Duky do úřadu arcibiskupa pražského proběhne ve svatovítské katedrále 10. dubna v 10. hodin. Program pro věřící se však rozbíhá už od 8.45 hodin, kdy je připravena modlitba růžence, četba z Písma svatého a dokumentů Druhého vatikánského koncilu. Organizátoři připomínají, že vstup do katedrály je volný. Chrám se otevírá již v 8 hodin, a pokud by jeho kapacita pro velké množství věřících přece jen nedostačovala, budou připraveny velkoplošné obrazovky. Během programu samotného uvedení do úřadu, který bude vysílat i Česká televize, se Dominik Duka pokloní ostatkům sv. Václava a vyslechne znění papežské jmenovací listiny. Následně pak, jako symbol předání úřadu, obdrží od kardinála Miloslava Vlka biskupskou berlu. Po projevech významných hostů, mezi nimiž nebude chybět ani prezident republiky Václav Klaus, odslouží apoštolský nuncius Diego Causero slavnostní bohoslužbu, jež bude zakončena svatováclavským chorálem. Program slavnostního dne bude dále pokračovat v 15 hodin v Břevnovském klášteře setkáním s novináři.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou