26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Anežčino výročí připomene pamětní medaile

26. 1. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/5 Církev a média, 26.1.2011

Oslavy osmistého výročí narození svaté Anežky České začaly už minulý týden. Přemyslovskou princeznu, jejíž svatořečení v listopadu 1989 předznamenalo návrat svobody do naší země, připomene i limitovaná série medailí. Vychází jako oficiální pamětní medaile pražského arcibiskupatví a záštitu nad ní převzal pražský arcibiskup a český primas Dominik Duka.

Svatoanežské oslavy zahájila ve čtvrtek 20. ledna slavnostní bohoslužba v kostele svatého Františka z Assisi u Karlova mostu. Tento kostel nebyl pro zahájení oslav výročí Anežčina narození vybrán náhodně, neboť je hlavním řádovým kostelem křižovníků s červenou hvězdou, rytířského řádu, u jehož zrodu Přemyslovna osobně stála. Ani datum nebylo zvoleno náhodně. Právě tohoto dne se totiž měla Anežka Přemyslovna roku 1211 narodit. O tom, zda je 20. leden skutečným dnem Anežčina narození, však mezi historiky panují pochybnosti. „Nevíme s jistotou, který den přesně se Anežka narodila. Dokonce není úplně jisté ani to, zda se tak stalo v roce 1211, nebo až o rok později. V každém případě je ale 20. leden 1211 datem nejpravděpodobnějším,“ říká k tomu historik umění Jan Royt. S tímto datem ostatně počítali i tvůrci pamětní medaile, kterou u příležitosti letošního výročí nechalo zhotovit pražské arcibiskupství. Medaile, jež bude oficiálně představena začátkem února, se právě v těchto dnech dokončuje v České mincovně v Jablonci nad Nisou. Vyraženo bude 800 kusů ve stříbře a 80 kusů v ryzím zlatě. „Byla to pěkná práce. Na finální podobě medaile jsem spolupracoval přímo s pražským arcibiskupem Dominikem Dukou,“ říká autor návrhu pamětní medaile Jiří Dostál, jenž se podle vlastních slov při práci inspiroval Myslbekovou sochou svaté Anežky u sochy svatého Václava na pražském Václavském náměstí.

ANEŽKU UCTILI I VE ZNOJMĚ

Odkaz významné Přemyslovny uctili minulý týden také věřící při mši svaté na Hradišti svatého Hippolyta ve Znojmě. Důvod je prostý: zatímco v Čechách a ve Slezsku existuje řada míst spojených s působením svaté Anežky, na Moravě zůstalo Hradiště v tomto smyslu osamocené. „Zda někdy svatá Anežka u nás na Hradišti byla přítomna, nevíme. Jisté ale je, že zřízení zdejšího proboštství světice osobně vymohla na svém bratru, králi Václavu I. Stalo se to roku 1240, pouhé tři roky od počátku existence našeho řádu. Naše patronka se tímto způsobem snažila zabezpečit špitální bratrstvo i materiálně,“ vysvětluje člen křižovnického řádu, probošt a farář na Hradišti P. Josef Hudec.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou