26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Andělská pouť přilákala stovky dětí

5. 10. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/41 F. D. Merth, 5.10.2010, Autor: Tomáš Kutil

Zhruba 700 dětí se v uplynulou sobotu vypravilo do Sušice. V tamní kapli Anděla strážce, která stojí na vrchu nad městem, se totiž na diecézní pouti dětí setkal biskup Jiří Paďour s malými poutníky ze všech koutů českobudějovické diecéze. Spolu s ním dorazil i generální vikář P. Adolf Pintíř, který v Sušici prožil jako kaplan několik let svého kněžství.

Mlhavé sobotní ráno, do něhož se město Sušice v předhůří Šumavy pomalu probouzelo, bylo tentokrát jiné než obvykle. Jindy prázdné ulice totiž postupně zaplňovaly skupinky dětí, které přivážel jeden autobus za druhým z jednotlivých vikariátů celé diecéze. Z každého autobusu se vyhrnulo zhruba čtyřicet dětí, kterých se hned ujal předem určený farník – a pod jejich praporem, podle něhož bylo hned poznat, odkud přicházejí, je pak vedl úzkými uličkami až k úpatí vrchu na kraji města. Poté už zbývalo jen vyjít široké schody a před dětmi se otevřel nejen krásný výhled na celou sušickou kotlinu, ale především stály před cílem své cesty – kaplí Anděla strážce. Z malých poutníků zářilo nadšení a mluvili vesele jeden přes druhého. „Spočítal jsem všechny schody, je jich 122,“ hlásil hrdě svému průvodci jeden z nich. K cíli cesty je navíc přitahovala i hudba – jakmile se totiž přiblížili na doslech, v kapli začala hrát místní schola. Velmi netradičně postavenou kapli Anděla strážce, obehnanou čtvercovou zdí s ambity, proudy dětí velmi rychle zaplnily. Šťastnější z nich viděly přímo na oltář, ostatní mohly veškeré dění sledovat alespoň díky projekci na plátně. Chvíli před jedenáctou hodinou dopolední dorazil na místo biskup s generálním vikářem a vrchol poutě – „andělská“ mše svatá – mohla začít. Bohoslužba se totiž nesla v andělském duchu: k andělům se vázala jak liturgická čtení, tak hudební doprovod – a zmínil je i biskup Jiří Paďour ve svém kázání. „Když jsem byl malý, každý den jsem se modlil ke svému andělu strážnému,“ řekl a pobídl přítomné děti, aby rozvíjely svůj vztah k nebeským ochráncům. „Mnohokrát se mi totiž osvědčilo poprosit o pomoc anděla strážného toho člověka, s nímž jsem měl něco projednat nebo domlouvat, a bál jsem se toho. Vždycky když jsem to udělal, bylo pak jednání jednodušší a dopadlo dobře,“ povzbudil biskup jak malé, tak i velké poutníky. Odpoledne pak organizátoři připravili pro jednotlivé skupiny dětí pestrý program. Jedna ze skupin se vydala na hrad Kašperk, jiná se vypravila na exkurzi do sušického kláštera kapucínů, další se například šla podívat na místo zrodu řeky Otavy – na soutok řek Vydra a Křemelná.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou