26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Africké národy stále čekají na svou Bibli

3. 11. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/45 Fair Trade, 3.11.2009

Ačkoli je Bible nejrozšířenější knihou na světě, stále ještě existují stovky domorodých jazyků, především v Africe, do nichž dosud nebyla přeložena. Česká biblická společnost proto společně s křesťanskými církvemi v České republice vyhlašuje již sedmnáctý ročník sbírky na biblické překlady v chudých zemích celého světa. Její výtěžek bude tentokrát směřovat do Afriky. Díky sbírce, jež proběhne v kostelích v neděli 15. listopadu, tak budou moci pokračovat překlady v Ugandě, Gabunu a Burkině Faso.

Uganda

Uganda je prezidentská republika nacházející se ve východní Africe, jejíž součástí je i nezanedbatelná část Viktoriina jezera, kterým procházejí hranice s Keňou a Tanzanií. V Ugandě žije na 30 milionů lidí, z toho 85,1 % křesťanů. Katolíci přitom představují bezmála 42 % populace a anglikáni 32 %. Projekt ekumenického překladu Starého zákona do jazyka dhopadhola byl zahájen v lednu 2009 a potrvá do konce roku 2014. Česká biblická společnost se zavázala k podpoře tohoto projektu v letošním roce, a to v plné výši, která pro rok 2009 činí 511 000 Kč.

Gabun

Gabun je zemí rovníkové Afriky, v níž žije zhruba 1 350 000 obyvatel, z toho 65 % katolíků a 19 % protestantů. Překlad starozákonních knih do jazyka yinzébi, jenž koordinuje Gabunská biblická společnost, byl zahájen v roce 2007. Ukončení překladatelských prací je plánováno na rok 2011. Po tomto datu má být distribuován misijní text celé Bible lidem mluvícím tímto jazykem. Podle posledního sčítání se jedná o 530 000 obyvatel Gabunu a 350 000 obyvatel Konga. Překlad tedy bude sloužit ve dvou afrických zemích. Česká biblická společnost přislíbila podpořit projekt částkou 630 750 Kč.

Burkina Faso

Burkina Faso je stát ležící v západní Africe. Do roku 1984 se jmenoval republika Horní Volta, poté byl přejmenován na současnou republiku Burkina Faso, což znamená v překladu Země spravedlivých. Žije zde 15,2 milionů obyvatel vyznávajících vedle tradičních afrických náboženství také křesťanství a islám. Překlad zbývajících částí Starého zákona do jazyka gulmacema začal v loňském roce a měl by být dokončen v roce 2010. Jazykem gulmacema mluví více než milion lidí, kteří většinou vyznávají animismus. Překlad by proto měl být určen především pro misionáře k evangelizaci. Náklady na letošní rok jsou spočítány v přepočtu na 277 400 Kč, tato částka bude podpořena v plné výši z výnosu sbírky pořádané Českou biblickou společností.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou