12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Zkusili jste dovolenou s rodinnými centry?

24. 7. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/30 Křesťané a lenost, 24.7.2006

Máme čtyři děti a náš příjem stačí jen na skromný život. Přesto bychom dětem rádi dopřáli kromě skautského tábora i rodinnou dovolenou. Církevní organizace v tom prý rodinám pomáhají. Na koho se máme obrátit?

„Být spolu, naplnit čas společnými zážitky, vytvářet si archiv společných příhod jako základ pro mezigenerační vzpomínky – i to může být důvod ke společné rodinné dovolené. Vždyť kdo by nechtěl mít pevné rodinné základy,“ řekl nedávno rodinný poradce a psycholog Josef Zeman. Společná dovolená s dětmi je někdy opravdu víc než hromada drahých dárků pod stromečkem nebo luxusní pokoje na mořském pobřeží.
Při její přípravě můžeme začít třeba takto - podáme si inzerát a hledáme pronájem chaty nebo chalupy. Musíme si sami vařit, ale jsme spolu a mimo obvyklé starosti. Můžeme poznávat jiný kraj a hlavně sami sebe. Můžeme si to zkrátka užitečně užívat. Kde inzerovat? Například v Katolickém týdeníku nebo v občasnících církevních rodinných center – známé brněnské Kamínky určitě nejsou jediné. Majitelů chat a chalup ochotných levně pomoci mladé věřící rodině je více, než tušíme. Ale sami k nám domů s nabídkou nepřijdou.

POZNÁNÍ, REKREACE, MODLITBA
Pokud toužíte po společenství dalších rodin, pak začněte procházet (nejlépe už od ledna) internetové stránky rodinných center (www.rodiny.cz), nabídka je bohatá. Najdete tam i odkaz na naši stránku www.rcblansko.cz. Již více než deset let pořádáme týdenní Manželskou abecedu pro každého a uvádíme ji zde jako příklad toho, co rodinná centra nabízejí. Každé však má jiné možnosti a realizuje jiné nápady.
Rodinné centrum Blansko je určeno všem manželským párům včetně seniorů, věk a počet dětí není rozhodující. Vytváříme prostor pro rozvoj manželské komunikace a možnost pohledu na sebe a partnera zase trochu jinak. Nabízíme poznání toho, „jak to funguje jinde“, prostor pro budování nového společenství rodičů, dětí i celých rodin a k tomu ještě špetku humoru. Dopoledne vyplňuje samostatný zážitkový program pro manželské páry a pro jejich děti libovolného věku jsou připraveny hry. Rekreační část setkání je v odpoledních hodinách a lze ji trávit buď individuálně, nebo je možné vytvářet neformální výletní „expedice“. Oblíbené jsou večerní souboje pro malé i velké a najde se i prostor k osobním rozhovorům, konzultacím a samozřejmě i pro společné ranní a večerní modlitby. Součástí pobytu je jeden zcela volný den, jehož program je v kompetenci každé rodiny.
Ubytování a stravování máme obvykle zajištěno v internátě některé střední školy v zajímavých lokalitách naší republiky s dobrými klimatickými podmínkami a zajímavými památkami. Každá rodina má svůj samostatný pokoj (početnější i dva), sociální zařízení jsou obvykle společná na chodbě. Stravování je formou plné penze, možno zvolit menší („dětskou“) porci bez ohledu na věk. Tomuto standardu ubytování a stravování odpovídá i přiměřená cena. Naše centrum oslovuje také sponzory a můžeme tak poskytovat slevy početnějším rodinám (tři a více dětí). Ve zvláštních případech nám můžete svoji dovolenou i splácet.
MILANA a MIROSLAV VYKYDALOVI, Rodinné centrum Blansko


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou