26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Žižkovský Strom splněných přání

4. 12. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/49 Než se Ježíš narodil, 4.12.2007, Autor: Aleš Palán

Jednaosmdesátiletá paní Marie by si pod stromeček přála knihu o pěstování rostlin. Roční Honzík zase plenky a malou hračku. Další lidé by chtěli sadu barevných talířů, osušku, koloběžku nebo puzzle. Jejich přání jim v rámci akce Strom splněných přání vyplní žižkovští farníci.
Již po šesté organizuje letos žižkovská Farní charita vánoční Strom splněných přání. Klienti sociálních ústavů a domovů pro seniory napíší na papíry svá vánoční přání. Tito lidé mnohdy nemají nikoho, kdo by jim jejich tužby vyplnil. Neobrací se ovšem na „Ježíška“, ale na jednotlivé žižkovské farníky. Ti si jejich přání v kostele rozeberou a během následujících adventních nedělí přinesou příslušný dárek zabalený ve vánočním papíru. Farní charita pak dary rozveze do jednotlivých ústavů. Každé přání bude vyslyšeno; člověk najde člověka. Nejinak tomu bylo na Praze 3 i poslední listopadovou neděli. Na nástěnce, kde byly jednotlivé tužby vypsané, se objevily dokonce položky jako „káva, čaj, rum“, nebo „pivo a salám“. „Chvilku jsme dumali nad tím, jestli budeme taková přání plnit. Když to ale seniorům z domova důchodců udělá radost, tak jsme si řekli, proč ne?“ vysvětluje iniciátorka a hlavní organizátorka Stromu splněných přání Kateřina Hilbertová. Na nástěnku tak přišly úplně všechny prosby. A zájem o jejich naplnění byl obrovský. Na koncert, který akci v kostele sv. Prokopa na Sladkovského náměstí v Praze 3 předcházel, dorazily stovky zájemců. „Mnozí lidé by rádi udělali dobrý skutek, ale nevědí jak. Tohle je možnost, která se jim přímo nabízí jako na zlatém podnose,“ podotýká ředitelka žižkovské charity Mária Uhnáková.
Strom přání letos poprvé provázel koncert – stal se tak jakýmsi dárkem pro dárce. „Tato akce se nám opravdu moc líbí a rádi na ní zpíváme. Je krásné, že se zde plní konkrétní přání,“ říkají sólisté Státní opery Praha manželé Jana a Václav Siberovi. Ti spolu s varhaníkem Pavlem Černým připravili žižkovským dárcům adventní koncert na skutečně vysoké úrovni. Staršímu muži v dlouhém kabátě šla ve vymrzlém kostele pára od úst, když si polohlasem s Václavem Siberou zpíval Dvořákovu Biblickou píseň „Popatřiž na mě a smiluj se nade mnou...“ Po koncertě byl mezi prvními, kdo měl zájem udělat někomu radost.

Žádné dětské domovy
Ke komu letos vůbec dárky putují? Více než dvě stovky dárků si rozdělí v Domově důchodců v Mukařově, Charitním domově pro duchovní ve Staré Boleslavi, Domově pro matky s dětmi v tísni v Jiřetíně pod Jedlovou a Ústavu sociální péče v Brtníkách.
„Oslovujeme takové domovy, o kterých si myslíme, že stojí nějakým způsobem stranou – nezajímají se o ně média, nemají sponzory... To je i důvod, proč letos nemáme v nabídce žádný dětský domov. Jak se tradice Stromů splněných přání postupně dostává do povědomí společnosti a organizuje ji více sdružení, má už díky Bohu většina dětských domovů na tyto Vánoce nějakého sponzora. Senioři a klienti ústavů sociální péče ale mnohdy ještě nemají nikoho,“ vysvětluje Kateřina Hilbertová. Jak vůbec celá akce vznikla? Kateřina Hilbertová ji odpozorovala během svého pobytu v USA. Ve farnosti poblíž mexických hranic, kam chodila, žila řada rodin přistěhovalců a bohatší rodiny jim před Vánoci plnily nějaké konkrétní přání. Po návratu do ČR Kateřina Hilbertová tento program modifikovala – nebudou se obdarovávat farníci navzájem, na to jí česká společnost nepřišla dost otevřená, ale zaměří svou pomoc na ty, kteří mnohdy vůbec nikoho blízkého nemají. „Snažili jsme se vybrat vzorek společnosti, který je skutečně potřebný,“ říká K. Hilbertová. „Tohle je můj řádek, napsala jsem si o maskáče,“ upozorňuje černovlasá nakrátko ostříhaná dívka v chumlu žižkovských farníků po skončení koncertu pro Strom splněných přání. Je tu s několika dalšími klienty ústavu sociální péče. Brzy její obavy pominou. I na její přání se na Žižkově dostane. Stejně jako na všechna ostatní.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou