26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Zimní zábava nemusí končit Vánocemi

4. 1. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/1 Václav Havel odešel tiše, jako když zhasne svíce..., 4.1.2012, Autor: Alena Scheinostová

Příloha: Doma

…stačí pár jednoduchých nápadů. Děti k nim nepotřebují ani lyže, ani brusle, ani drahé vybavení.

Nasněžilo? Sníh můžete obarvit potravinářským barvivem – jednoduše vysypete obsah sáčku do závěje a promícháte. O rukavice se nebojte – barva jde vyprat.

Obarveným sněhem lze malovat: kouli si posílejte po velkém archu balicího papíru nebo ji nechte přes noc na listu tužšího papíru roztát. Vzniklé skvrny mohou děti dotvořit pastelkami, fixami nebo tuší podle vlastní fantazie.

Když barvivo smícháme s vodou a necháme zmrznout v PET láhvi nebo kyblíku, vyrobíme barevný led. Na dno můžeme vložit kamínky, šišky, větvičky nebo jiné přírodniny.

Ve tvořítku na led stejně vyrobíme i barevný led do nápojů. Fantasticky barevná může být i bábovka nebo bublanina, stačí trochu barvícího prášku přimíchat do těsta.

Když venku nesněží? „Nasněžit“ lze i moukou nebo krupicí na tác a dělat pak do „závěje“ stopy nebo do ní kreslit.

„Nasněžíme-li“ do krupice i čočku nebo pohanku apod., můžeme si s dětmi zahrát na Popelku – třeba i s domácím plesem za odměnu.

Potřeme-li čtvrtku papíru tekutým lepidlem a otiskneme-li ji do krupice, vzniknou zajímavé „sněhové“ obrázky. Po zaschnutí je můžeme ještě vylepšit vodovkami nebo temperovými barvami.

Nechce se vám ven? Posaďte dítě k počítači. Samozřejmě na omezenou dobu – třeba na takovou, jaká stačí k poslechu pohádky nebo přehrání interaktivní hry na dětských stránkách Českého rozhlasu webik.rozhlas.cz. Nebo se společně ohlédněte za Vánocemi prostřednictvím kvízů a návodů z webu deti.vira.cz.

Dáváte přednost četbě? Vaše dospívající by mohla zaujmout sbírka čtyřiceti krátkých příběhů s názvem Krásný žebrák (KNA 2011). Autorka sestra Marie od Navštívení v ní ve čtyřiceti všedních setkáních v moderním velkoměstě rozpoznává čtyřicet Kristových doteků způsobem, který povzbuzuje i inspiruje.

K Panně Marii, hlavní postavě Ježíšova narození a dětství, se obrací Georgette Blaquièrová v knížce Evangelium podle Marie (KNA 2011). Jako s mladou dívkou vystavenou Boží zkoušce se s Marií snadno identifikují dospívající děvčata; pozdější kapitoly z Mariina či Josefova života přiblíží Bohorodičku především rodičům.

Chcete se projít? Minizoo ve Velké Chuchli s muflony, daňky, rysem, krkavci nebo divokými prasaty je otevřena i v zimě. Děti si vyhrají na dřevěných prolézačkách. Nedaleko zoo najdete poutní kostel sv. Jana Nepomuckého a údajně zázračný pramen s mariánskou kaplí.

Celoročně je otevřená interaktivní dílna „Návrat k tradicím“ na zámku v Horažďovicích. Zkuste s dětmi vyřezávat lžičky nebo příst na kolovrátku. Nezapomeňte se ale předem objednat.

3. února se otevřou nové expozice v Muzeu loutkářských kultur v Chrudimi. Nové i historické loutky z celého světa si zde můžete nejen prohlédnout, ale také vyzkoušet.

V Potůčníku u Hanušovic se koloběžky vyrábějí, ale i půjčují. Pro nejmenší děti jsou k dispozici též odrážedla. V nedaleké Žárové pak stojí za zhlédnutí unikátní dřevěný kostel sv. Martina ze 17. století.

Seznámit se s domácími i exotickými zvířaty mohou děti také v Nových Mlýnech v Lednicko-valtickém areálu. V zookoutku „U nás na dvorku“ si vyzkoušejí péči o zvířata či domácí mazlíčky, poučí se o jejich chovu nebo se zabaví v řemeslné dílně, a dokonce si můžou k vycházce půjčit lamu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou