26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Želivské setkání nad krásou liturgie

28. 8. 2018

|
Tisk
|

Předposlední prázdninový týden přijeli do premonstrátského kláštera v Želivě účastníci Letní školy liturgiky. Ta si klade za úkol zprostředkovat porozumění tomu, co církev koná, když slaví liturgii.

Vydání: 2018/35 Papež o rodinách a odpuštění, 28.8.2018, Autor: Pavel Sršeň

Příloha: Diecézní zpravodajství - Královehradecká diecéze


„Je to opravdu velké tajemství, které se v liturgii uskutečňuje. V něm se na zemi otevírá část nebe a ze společenství věřících se v harmonii se zpěvem nebeského Jeruzaléma pozvedá věčný hymnus chvály Sanctus, Sanctus! Kéž se s počátkem tisíciletí vyvine liturgická spiritualita.“ To jsou slova sv. Jana Pavla II., které si organizátoři vzali jako motto letošní školy liturgiky.
Témata dopoledních programů byla během jednotlivých dní poskládána podle mešního řádu: Vstupní obřady a výstup na horu Sión; Víra ze slyšení Slova; Obětování chleba a vína, obětování sebe sama; Kánon a moc Ducha Božího; Přijetí těla Kristova a přijetí tělem Kristovým aj. Z odpoledních volitelných přednášek a seminářů si bylo možné vybrat témata jako např. Jak se orientovat v lekcionáři a misále; Co udělat pro to, aby byla mše krásná; Služba ministranta, akolyty, lektora a zpěváka; Postoje a gesta při mši.
„Přijelo nás na osmdesát – z toho tři kněží, dvě řeholnice a dva jáhnové, ostatní jsou laici. Převážně jsme z pražské a královéhradecké diecéze, několik účastníků je z Moravy. Z řad laiků nešlo o ministranty, ale o ty, kteří se ve farnostech starají o liturgii. Pro mě samotného byly některé věci úplně nové,“ řekl k průběhu setkání nad krásou a hloubkou liturgie ceremonář královéhradeckého biskupa Michal Šafranko.
Pořadatelem Letní školy liturgiky 2018 je Pastorační středisko Arcibiskupství pražského ve spolupráci s Katolickou teologickou fakultou UK a želivským klášterem. Frekventantům mimo jiné přednášel Jan Kotas, Radek Tichý, Michal Sklenář, Ondřej Talaš či Ondřej Trepeš.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou