26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Žehnání svatomartinských vín: stará tradice

13. 11. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/46 Česká kina po 100 letech, 13.11.2007, Autor: Lenka Fojtíková

Jako když se na nebi protrhne peřina, tak to vypadalo o nedělním dopoledni na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti. Chumelenice však neodradila několik stovek lidí, kteří si nechtěli nechat ujít vítání sv. Martina.

Ten do centra města přijel na koni ve slováckém kroji. Hlavní událostí dne ale bylo žehnání svatomartinského vína. „Žehnání svatomartinského vína je velmi stará tradice, která byla zaznamenána už v Kosmově kronice. Víno se žehná, aby člověku sloužilo jen k dobrému,“ řekl mimo jiné hradišťský farář P. Petr Dujka.
„Myslím si, že je určitě dobře, že se tato tradice oživila. Aspoň se více zpopularizuje víno a mezi lidmi se o něj zvýší zájem,“ uvedl vinař František Polehňa z Blatnice pod Svatým Antonínkem.
Letos se v Uherském Hradišti uskutečnilo žehnání svatomartinských vín potřetí. Zatímco minulé ročníky probíhaly v komorním prostředí v jedné z vinoték, nyní se akce poprvé uskutečnila na náměstí přímo v centru města.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou