23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Zaslechli jsme Boží volání

28. 3. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/13 Papež cestuje z Mexika na Kubu , 28.3.2012


SR. ANDREA HÝBLOVÁ FSP
, řeholnice

CSM 2002 jsem se účastnila aktivně: jako odpověď za dar víry a za přijetí do života církve jsem se zapojila do režie programu. Chtěla jsem dát k dispozici své dary. Postupně jsem objevila, že spíše než na sebe budu muset spoléhat na Pána a na spolupráci s druhými lidmi. A tak se mi účast na CSM stala skutečnou školou života křesťana: prohloubil se můj vztah k Pánu, poznala jsem více sebe sama a zrodilo se také několik krásných přátelství. Nato jsem zakusila pestrý život církve. V tu dobu jsem stále více vnímala Boží volání, přípravy a průběh CSM byly požehnaným časem „smlouvy s Hospodinem“.

 

JAN „HEJTI“ ŠEDO, správce webu KT

Setkání a hlavně moje služba správce webových stránek setkání pro mě byly obrovským darem. Bylo mi 15 let a ještě jsem neměl žádné zkušenosti s něčím podobným. Na druhé straně jsem byl přesvědčený, že zvládnu udělat lepší webové stránky, než tehdy byly vytvořeny. Udělal jsem proto ukázkové stránky a Sekce pro mládež mi dala příležitost je vystavit na oficiální adrese setkání a starat se o ně dál. Na samotném setkání jsme se pak dohodli, že se budu starat o web www.signaly.cz. To mi změnilo nejen následujících 10 let, ale i celý život.

 

P. JIŘÍ „JURIS“ JENIŠ, kaplan v Hodoníně

Že chci jet na CSM do Žďáru, jsem se rozhodl v dubnu 2002 na Fóru mládeže, kde jsem prožil jedno z klíčových zamyšlení, kam směřovat svůj život. Do té doby jsem měl jasnou představu o budoucnosti – mít ženu, děti, vlastní dům, věnovat se architektuře – a také jsem naivně předpokládal, že budu prožívat maximální míru svobody. A tehdy jsem si uvědomil, že mám od Boha mnoho hřiven, které bych v manželství nedokázal naplno proměnit, a že jaksi před Bohem a touto zodpovědností za dar utíkám. Proto jsem jel na toto setkání, abych se pokusil své hřivny vykopat, rozlišit je a naučit se je zužitkovat. Sloužil jsem na Centrální recepci, přes kterou prošly spousty lidí. Do svého života jsem přijal mnoho nových kamarádů a přátel, změnil jsem na věci okolo mládeže svůj pohled a můžu říct, že jsem přijal i sílu, abych se rozhoupal a pak ještě díky jedné cyklopouti přijal odvahu přijmout Boží volání ke kněžství.

 

PROKOP JIRSA,
manžel Jany

Protože jsem pracoval v režijní skupince, nezbýval mi v podstatě žádný čas na navštěvování jednotlivých částí programu. Prožíval jsem je ale „zevnitř“, a tak jsem dostal možnost nahlédnout do zákulisí první velké akce, na které jsem se organizačně podílel. Byl to pro mě zásadní impulz, díky němuž jsem ve svém životě objevil jeden z netušených Božích darů a díky němuž jsem s touto službou pro ostatní mladé pokračoval dále. Tou opravdu nejdůležitější věcí pro mě ale bylo, že jsem se na setkání seznámil se svou milovanou ženou.

 

JANA JIRSOVÁ,

manželka Prokopa

V první řadě to byla samotná skutečnost, že se z naší republiky sešlo na jednom místě pět tisíc stejně starých (mladých) lidí, kteří mají podobně seřazené hodnoty a kteří chtějí nějakým způsobem uchopit život s Ježíšem. To je velmi motivující a inspirativní zkušenost, zvlášť ve věku, kdy se život z víry teprve začíná formovat. Také mě oslovila vysoká účast kněží a otců biskupů, kteří s velkou vážností vyjadřovali svou důvěru k naší generaci.

Zdá se mi, že dnes je mladý člověk neustále přesvědčován o své neschopnosti, zkaženosti a nevyzrálosti. Z katechezí a promluv jsem ale naopak silně cítila, jak velká naděje je v nás vkládána a jaká zodpovědnost z toho pro nás plyne. A že jsem se na tomto setkání seznámila se svým nynějším manželem? To byl velký Boží bonus, za který jsem dodnes (a doufám, že nikdy nepřestanu být) vděčná.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou