26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Zaplaví Německo muslimové?

5. 2. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/6 Živá farnost, 5.2.2007

Za pouhých čtyřicet let prý bude v Německu, jež bylo vždy považováno za „křesťanskou“ zemi, více než polovina muslimů. Ze studie, kterou vypracoval pro německé ministerstvo vnitra Centrální institut islámského archivu v západoněmeckém Soestu, vyplývá, že v zemi stoupá nejen počet muslimských přistěhovalců, ale také běžných konverzí k islámu.

Podle výsledků studie bude u našich západních sousedů do roku 2046 více než polovina občanů vyznávat islám. Během následujících let se prý zdvojnásobí počet mešit. Jak uvedla agentura Kathnet, zatímco na přelomu tisíciletí přestoupilo k islámu okolo tří stovek Němců za rok, v roce 2005 už jich bylo minimálně čtyři tisíce.

MUSLIMY POTKÁVÁM každý DEN
Z údajů islámského archivu také vyplývá, že dříve k islámu přestupovaly především ženy, které uzavřely manželství s muslimem, nebo vysokoškolačky s „velkou láskou k Orientu“. Dnes už to prý jsou příslušníci všech společenských skupin. „Mnozí sekularizovaní Turci, kteří se již v Německu narodili, dostávají za manželky ,dovezené‘ ženy z Turecka, jež vyrostly v tradičním islámském prostředí,“ říká P. Bohuslav Švehla, farář české misie v Mnichově. „Tyto ženy jsou totiž schopné poslušně pracovat, vařit, vést domácnost, naučit své děti čisté turečtině i víře. To, že často žijí v izolovaném světě a že se nenaučí německy, nikoho nezajímá,“ dodává. S muslimy se setkává ve službách nebo na ulici denně a nemá s nimi problémy.
ratry, čtou Korán a scházejí se k modlitbě. Máme ve víře i v jejím prožívání mnoho společného. Spíše se obávám extremistů a fanatiků všech náboženství, kteří se na víru odvolávají a jí se zaštiťují,“ vysvětluje kněz.

NĚMCI VYMÍRAJÍ
Podle P. Švehly je velkým problémem současného Německa nedostatek vlastních dětí. Statistiky říkají, že aby se vyrovnal poměr Němců a cizinců, musela by mít každá Němka šest dětí. Kněz popisuje, že například ve třídě mateřské školy, která má 20 dětí, je běžně 17 cizinců a jen tři Němci. V různých spolkových zemích Německa se situace liší, ale i v Mnichově, kde je katolická víra a křesťanství oficiálním náboženstvím (např. v místnosti, kde se schází vláda, visí trvale kříž), je asi 100 modlitebních míst pro islámské obyvatelstvo a dvě mešity.
„Cizinci pracují ve všech službách, obchodech, v restauracích, jako zdravotníci v nemocnicích a domovech důchodců,“ vypočítává P. Švehla a dodává, že dnes by se Bavorsko bez cizinců už asi neobešlo. „Jak to bude za 40 let? Nevím. Třeba se svět opravdu obrátí a přijme Krista,“ uzavírá kněz.
(čtk, kathnet, kš)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou