12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Zajímavé filmy podle Vatikánu

24. 7. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/30 Křesťané a lenost, 24.7.2006

Před jedenácti lety vydala Papežská rada pro hromadné sdělovací prostředky oficiální seznam filmů, které byly natočeny v uplynulých sto letech a zasluhují si uznání. Někdy tento seznam bývá vydáván za žebříček nejlepších filmů, jež Vatikán doporučuje věřícím. Skutečnost je ale trošku jiná. Následující článek pochází z pera Stevena D. Greydanuse, filmového kritika National Catholic Register.

„Od chvíle, kdy v Paříži v prosinci 1895 publikum poprvé vidělo filmy bratří Lumiérů, se filmový průmysl stal univerzálním médiem, které má hluboký vliv na vývoj lidských postojů i rozhodnutí a pozoruhodnou schopnost ovlivňovat veřejné mínění a kulturu přes všechny společenské i politické hranice.“ Tato slova pronesl papež Jan Pavel II. v roce 1995 na plenárním zasedání Papežské rady pro hromadné sdělovací prostředky u příležitosti 100. výročí vzniku filmu. Ve stejném roce pak tato komise připravila důležitý referenční list určený katolíkům, kteří se zajímají o kinematografii. Jde o soubor 45 filmů známý jako Vatikánský filmový seznam (Vacitan film list).

ŽÁDNÉ TOP FILMY
Seznam (často mylně charakterizovaný jako „top filmy Vatikánu) ani definitivně či závazně nestanovuje pořadí nejlepších filmů, ani neříká, že vybrané filmy jsou jednoznačně hodnotnější než jiné, které se do seznamu nedostaly. Jeho smysl nejlépe vystihuje sám název „Některé důležité filmy“. Jedná se o průřez výjimečnými díly světové kinematografie, která vybral výbor dvanácti mezinárodních filmových odborníků jmenovaných hlavou papežské rady, arcibiskupem Johnem Foleym. Komise přitom přiznala, že „ne všechny filmy, které si zaslouží pozornost, jsou v seznamu zahrnuté“.
Seznam je vytvořený ve třech kategoriích - náboženství, hodnoty a umění - a v každé je 15 filmů. Některé snímky jsou všeobecně oblíbené jako Život je krásný nebo Čaroděj ze země Oz. Jiné mají neobyčejný morální nebo spirituální význam jako Člověk pro každé počasí či Schindlerův seznam. A potom jsou zde podnětné „umělecké filmy“, které vyžadují vybroušené kritické vnímání - sem patří např. prostá mystika Tarkovského Andreje Rubleva a Oběti nebo exotická grotesknost Felliniho Silnice či 8 1/2. Na seznamu se tak vedle sebe ocitla komedie (Zlatá věž), horor (Upír Nosferatu), sci-fi (2001: Vesmírná odysea), kreslený film (Fantasia), sportovní snímek (Ohnivé vozy), rodinné melodrama (Little Women), řada válečných i němých filmů, ale také western (Přepadení).

ŽÁDNÉ IMPRIMATUR
I když se dalo očekávat, že na seznamu budou filmy zobrazující násilí a sexualitu v omezené míře, přesto zde najdeme i snímky, které mají sexuální obsah, je v nich přítomna nahota, obscénní jazyk i explicitní násilí. Jedná se však o filmy mající určitou míru ukázněnosti, která je odlišuje od morálně a umělecky bezcenných výtvorů. Uznání těchto filmů, které šíří potenciálně rušivý obsah, tak jen odráží myšlenku Jana Pavla II. z Listu umělcům: „Dokonce i když umělci zkoumají nejtemnější hloubky duše nebo nejznepokojivější aspekty zla, nechávají přitom zaznívat hlas univerzální touhy po spáse.“
Komise tedy nesouhlasí se vším, co filmy obsahují, nedala jim žádné imprimatur nebo všeobecné duchovní schválení. Filmy, podobně jako jiná kulturní díla, jsou zřídkakdy (pokud vůbec) dokonalé. Dokonce i u kvalitních či tematicky důležitých filmů musí být divák schopen myslet kriticky a oddělovat dobré od špatného. A tak například filmy v kategorii Hodnoty sledují určitě konkrétní hodnoty, ale neznamená to, že jejich celkový morální obsah je bezchybný a zasluhuje si plný respekt. To samé platí i pro náboženské či morální myšlenky u filmů v kategorii Umění. Tyto snímky byly do seznamu zahrnuty proto, že se staly mezníky ve filmovém umění, nikoliv tedy pro své náboženské nebo morální hodnoty.
Například 2001: Vesmírná odysea je právem považovaná za mimořádný kinematografický výkon, ale její nonteistická mytologie o vzestupu člověka odráží sekulární světonázor, který křesťané nemohou sdílet. Film je nicméně možné ocenit, aniž bychom akceptovali jeho pohled na svět, podobně jako někdo oceňuje Iliadu bez toho, že by věřil v řecké bohy. Papežská rada uznala také náboženský význam filmu Piera Paola Pasoliniho Evangelium podle Matouše, přestože sám Pasolini byl marxista.

ŽÁDNÁ NEOMYLNOST
Seznam určitě není neomylný, natož závazný. Katolíci mohou brát výběr některých titulů s rezervou. Sám mám určité výhrady k seznamu, který podle mě obsahuje jak nejlepší film o sv. Františkovi z Assisi, jež byl natočený - Rosselliniho snímek František, prosťáček boží, tak i ten nejhorší - Cavaniho Francesco. Dále v něm chybí tituly, které bych tam rád připojil - především Bressonův Deník venkovského faráře. Půvabný polský film Faustina by si rovněž zasloužil uznání, kdyby vznikl o pár let dřív a ne ve stejném roce jako seznam. Možná by mohl být zahrnutý do jeho případného pokračování. A jaké další filmy posledních deseti let by si zasloužily započíst do pomyslného aktualizovaného seznamu? Není pravděpodobné, že mnohé dnes oslavované filmy jako Million Dollar Baby či Bokovka budou za deset let vyvolávat větší zájem. Na druhé straně se zdá, že například film Umučení Krista bude mít dlouhotrvající dopad, který z něj postupem let učiní kandidáta takového seznamu.
(Přeložil, úpravu a krácení provedl Matúš Demko)


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou