12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Začínáme každý rok znovu

26. 2. 2014

|
Tisk
|

Nedaleko od Hradce Králové uprostřed svých pětatřiceti hektarů žije se svou rodinou zemědělec DAVID SMETANA. Má jen jednoho zaměstnance, sezonně si zve na pomoc brigádníky. Za domem, v němž je i rodinný penzion, chová vedle slepic a králíků dvě kozy a lamy. Všude je úžasný klid.

Vydání: 2014/9 Ukrajina: násilí vystřídala pieta, 26.2.2014, Autor: Kateřina Šťastná

Jak probíhá všední den zemědělce v zimě? Dá se říct, že si přes zimu alespoň trochu odpočinete?

Ano. My máme rostlinnou výrobu, živočišnou ne, takže zima je pro nás určitě volnější. Věnujeme se vzdělávání, opravě strojů, dotahování věcí, na které nám přes sezonu nezbývá čas. K tomu jednou týdně děláme zelné saláty.

Letošní zima byla zpočátku nadprůměrně teplá. Ovlivnilo to vaši práci?

Přímo naše zemědělství to neovlivní. Kdyby bylo minus dvacet stupňů bez sněhu, zahynula by ozimá cibule, kterou máme zasetou. Když leží sněhová pokrývka a je lehce pod nulou, je to lepší, příroda si lépe odpočine.

S prací začínáte brzy na jaře.

Jsme hodně závislí na počasí. Naštěstí ta doba, kdy se „poroučelo větru, dešti“, odezněla a my se můžeme zemědělství věnovat svobodně. To je pro sedláka hodně důležité. Jakmile na jaře půda oschne a my se do ní můžeme dostat, začínáme co nejdřív sázet a sít. Pak nás čeká okopávání, plečkování, chemická ochrana, přihnojování a končí to sklizní. Na jaře, kdy musíme reagovat na potřeby rostlin, je to hodně hektické. Na podzim, kdy musíme v určitém časovém úseku sklidit úrodu, případně ji i prodat, je to ještě mnohem hektičtější.

Dnes si často stěžujeme, že jsme pořád ve stresu. Týká se to i vaší práce, nebo tím, že jste v přírodě, stres tolik nevnímáte?

Jsou tam dvě roviny. Zemědělství je životní styl, to, co si člověk vybral, doopravdy chce dělat a baví ho to. Ale samozřejmě když přijde špatné počasí, třeba kroupy, nebo když máme nadbytek a nedokážeme produkci prodat a musíme ji zaorat, to určitě není příjemné. Člověk kalkuloval s nějakým výnosem, a najednou není odbyt. Ale stěžovat si nechci.

Celý článek je k dispozici jen platícím čtenářům - elektronické předplatné k dispozici zde.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou