23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Začíná rok arcibiskupa Rudolfa Jana

8. 1. 2019

|
Tisk
|

Milovník hudby i zakladatel železáren: také tato označení charakterizují arcibiskupa Rudolfa Jana, jehož výročí si letos připomíná (nejen) olomoucká arcidiecéze.

Vydání: 2019/2 Tři králové vyrazili do ulic, 8.1.2019, Autor: Jiří Gračka

Příloha: Diecézní zpravodajství - Olomoucká arcidiecéze


Mší svatou v katedrále sv. Václava zahájil arcibiskup Jan Graubner v neděli připomínku svého předchůdce Rudolfa Jana, vnuka císařovny Marie Terezie. Od jeho nástupu do čela olomoucké arcidiecéze uplyne letos dvě stě let.
„Pocházel z habsbursko-lotrinského rodu a do Olomouce přišel jako mladý muž plný elánu a vizí. Vedle příkladné péče o arcidiecézi obnovil zdejší univerzitu, založil ve Vítkovicích huť, z níž se posléze staly slavné železárny, a v Olomouci nechal vytvořit první parkový prostor,“ představil arcibiskup Graubner svého předchůdce v úřadě.
Přítomnost zástupců kraje a města potvrdila, že význam habsburského prince pro tento region doceňují také tyto instituce. „Rudolf Jan patří k čelným postavám dějin Olomouce. Městu v mnohém pomohl, zamiloval si ho a cítil se tu doma. O tom konečně svědčí i přání, aby tu po smrti uložili jeho srdce,“ připomněl primátor města Miroslav Žbánek.
A právě k místu uložení arcibiskupova srdce v kryptě katedrály se účastníci slavnosti vydali průvodem hned po skončení mše svaté. Během krátkého obřadu tak zahájili letošní oslavy, kdy bude možné si osobnost Rudolfa Jana připomenout při řadě akcí, např. na výstavách a koncertech.
Nejmladší syn pozdějšího císaře Leopolda II. se narodil 8. ledna 1788. Ve svých sedmnácti letech byl jmenován olomouckým biskupem-koadjutorem s právem nástupnictví, arcibiskupem se stává 24. března 1819 a téhož roku je také jmenován kardinálem. Vedle péče o rozvoj arcidiecéze se věnoval i hudbě, mimo jiné jako mecenáš skladatele Ludwiga van Beethovena, a podporoval dobročinné ústavy.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou