26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Začíná nejkratší adventní doba

28. 11. 2017

|
Tisk
|

Tuto neděli, 3. prosince, začíná vůbec nejkratší možný advent, potrvá jen dvaadvacet dnů. Ponořte se s Katolickým týdeníkem do očekávání, ticha a příprav na Kristův příchod.

Vydání: 2017/48 Začíná nejkratší adventní doba, 28.11.2017


Pletení adventních věnců ve farnostech, roráty, adventní koncerty, ale i duchovní usebrání a ztišení. Začíná liturgické období plné očekávání. Jak jeho význam vysvětlit dětem a jak jej prožít naplno?
Tajemství křesťanských svátků a přípravy na Vánoce se v těchto dnech stávají i tématy školní výuky. „Advent je časem spolupráce mezi pastoračními centry, farnostmi, katechety a řadou škol, pro které i u nás připravujeme tematicky zaměřené vzdělávací programy,“ říká vedoucí Pedagogického centra pražského arcibiskupství Marie Zimmermannová.
V některých městech docházejí katecheté přímo do škol, jinde zvou děti do „svého“ prostředí chrámů či na fary a biskupství. Do úřadu a sídla biskupa přicházejí například v Plzni, kde vloni začala dětem přibližovat podstatu křesťanských Vánoc netradiční a hravou formou sestra Benedikta Veselá z Kongregace Milosrdných sester sv. Kříže. „Její podání vzbudilo velký zájem a nadšení. Už dlouho dopředu si školy rezervovaly adventní setkání s řeholnicí. Těší se na ni nejen žáci, ale i učitelé,“ přibližuje mluvčí biskupství Zuzana Lášková a dodává: „Sestra Benedikta s dětmi například vyrábí adventní věnce a přitom jim vysvětluje, proč se Vánoce vlastně slaví, že si při nich křesťané připomínají narození Krista a že krásně ozdobený stromeček s dárky pod ním je součástí této oslavy.“
„Původně mě zaujal námět od šéfredaktora časopisu Duha P. Tomáše Cyrila Havla a teoložky Evy Muroňové. Je to takový hlubší pohled na symboly adventního věnce,“ vysvětluje sestra Benedikta. Proto s ní děti nad větvičkami jehličnanů rozebírají pojmy jako láska, sounáležitost, větvení lidského života a Vánoce jako období naděje a radosti a jako čas, kdy lidé potřebují jeden druhého. „Reakce dětí mě nikdy nezklamaly. Dokonce i ty v pubertálním věku, kde jsem měla trochu obavy, zda je moje povídání bude zajímat, se nakonec vždycky ,chytly‘ a spolupracovaly,“ pochvaluje si sestra.
Katolický týdeník nabízí nyní na začátek nového liturgického roku uvnitř listu speciální nabídku: tradiční Adventní přílohu i tematickou dvoustranu o mlčení. Adventu se věnují i dvě strany Perspektiv a rorátům pak strana 6.
Poslední svíce na adventním věnci se rozsvěcí až na Štědrý den, který se letos kryje se čtvrtou adventní nedělí. Naposledy se tak stalo v roce 2006.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou