16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Zachraňují lidské životy

20. 8. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/34 Anastáz Opasek , 20.8.2009

Přes 100 tisíc žen odstoupilo v Itálii od rozhodnutí podstoupit interrupci a přivedlo na svět své děti. Stalo se tak díky podpoře specializovaných Center pro pomoc ženám v tísni, kterých je v Itálii téměř tři stovky.

Hlavní zásadou center je to, že problémy se nevyřeší zabitím dítěte, ale společným hledáním řešení. Ženám, které uvažují o interrupci, se v centrech nedostává jen psychologické či lékařská pomoci, ale také pomoci ekonomické, často ve formě střechy nad hlavou. Pro chod center je pak velmi důležitá práce dobrovolníků, bez které by vůbec nemohla fungovat. Velké popularitě se v Itálii těší zejména projekt Gemma, organizovaný těmito centry. Je založen na metodě adopcí na dálku – jen s tím rozdílem, že v tomto případě se jedná o těhotné ženy. Akci provází heslo: Adoptuj matku, zachraň její dítě. V rámci projektu dostávají tyto ženy v tísni po 18 měsíců finanční pomoc. Peníze pocházejí od firem či individuálních dárců, ale centra je získávají například i ve sbírkách během svateb či křtů. „Dobrovolníci, kteří chtějí ženy v tísni kontaktovat, používají stále více moderních prostředků a metod, jako například internetové komunikační portály,“ prozradil šéf římského Centra pro pomoc ženám v tísni Giorgio Giberti- ni. Podle zákona z roku 1978 jsou v Itálii interrupce do 90. dne těhotenství vykonávány prakticky na pouhou žádost. Odhaduje se, že od té doby bylo v Itálii provedeno 5 milionu interrupcí. V posledních letech je asi třetina žen podstupujících interrupci tvořena imigrantkami.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou