26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Zachránce českých dětí v ČR

16. 10. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/42 Podzim na zahradě, 16.10.2007, Autor: Aleš Palán

Ten příběh dojímá i po sedmdesáti letech. Mladý britský obchodník Nicholas Winton zachránil na začátku druhé světové války skoro sedm set českých židovských dětí. Zcela sám, i přes nepochopení politiků a veřejnosti, zorganizoval několik transferů ohrožených dětí z českých zemí do Británie. Minulý týden navštívil sir Nicholas Winton Českou republiku.

Sira Wintona vyhledala řada politiků a pamětníků, byl hostem probíhajícího Fóra 2000, setkal se s několika lidmi, které kdysi zachránil, skromně odmítl iniciativu, aby byl navržen na Nobelovu cenu Míru. „Tato cena se dává lidem úplně jiné kategorie než jsem já,“ řekl Nicholas Winton. Náročný program osmadevadesátiletého muže natolik vyčerpal, že musel být v polovině minulého týdne převezen do nemocnice. V době uzávěrky tohoto vydání KT se cítil dobře a prodělával rekonvalescenci.
Za organizací Wintonovy návštěvy v ČR stál Maťo Mináč, slovenský režisér, který tohoto statečného muže před časem mediálně „objevil“. Winton totiž o svém jedinečném činu po válce s nikým nehovořil. „Ten příběh mě velmi zaujal. Jaké bylo však moje ohromení, když jsem zjistil, že Winton stále ještě žije! A nejen to, že má dokonce telefon!“ vzpomíná M. Mináč.
Domluvit si s tehdy devadesátiletým Wintonem schůzku ale nebylo nijak snadné, měl úplně „natřískaný“ diář, stále pořádal nějaké charitativní akce. „Dostat se k němu bylo jako proniknout k řediteli velké nadnárodní korporace,“ směje se Mináč. Schůzka se nakonec uskutečnila, jazyk se Wintonovi rozvázal až při jeho následné návštěvě Prahy. Výsledkem byl dokument Síla lidskosti, který získal jako vůbec první český snímek prestižní cenu EMI.
Winton si svou skromnost zachoval nadále, při opakované projekci dokumentu a na setkání s mládeží byl zjevně dojatý. „Když jsem před sedmdesáti lety udělal to, co jsem udělal, vůbec jsem netušil, jaký dopad to bude mít v budoucnosti. Pokud tento příběh pomůže lidem doufat v lepší budoucnost, je dobře, že se to stalo,“ prohlásil.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou