26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Za věrozvěsty s navigací v ruce

26. 2. 2013

|
Tisk
|

Vydání: 2013/9 Lidé se loučí s Benediktem XVI., 26.2.2013, Autor: red

Letošní oslavy příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu si mohou naplno užít též milovníci moderních technologií i deskových her.

Ačkoliv se zdá, že slovanští věrozvěstové a moderní GPS navigace nemohou mít nic společného, nový projekt Centra pro mládež Arcidiecéze olomoucké nazvaný „CM-caching“ svědčí o opaku. Jedná se o turistickou hru na principu geocachingu. Na místech spjatých s cyrilometodějskou tradicí jsou ukryty malé plastové schránky. Jejich GPS souřadnice jsou dostupné na stránce www.cm-caching.cz a úkolem hráče je pomocí satelitního signálu schránky najít. Anglicky se skrýš řekne cache [keš], takže název hry znamená cyrilometodějské hledání skrýší.

Náruživí hráči her pak jistě ocení aktivitu olomouckého katechetického centra, které vydalo deskovou hru pro děti od 9 let s názvem Po stopách svatých Cyrila a Metoděje. Tato společenská hra má hráče seznámit s některými etapami života sv. Cyrila a Metoděje. Je určena pro 2–6 hráčů a připravena ve spolupráci s dětským časopisem Nezbeda. Začíná se na startovním poli „Soluň“ a cílem je dostat se na poslední pole „Boží království“. Po cestě musí hráči absolvovat deset stanovišť s událostmi ze života věrozvěstů a získat všech deset kartiček symbolizujících tyto milníky.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou