9.–15. dubna 2024
Aktuální
vydání
15
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Za trampy a zlatem do Jílového

23. 9. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/39 Osobnost kardinála Josefa Berana, 23.9.2008, Autor: Pavel Motyčka

Příloha: Doma

„Na břehu řeky Sázavy je tichý klidný kraj, na břehu řeky modravý, tam osadu prej maj, když měsíc kraj ten ozáří a peřej zašumí, tu kamarádi z osady si s lesem rozumí.“ Tato slova známé písně bratří Nedvědů v mnohých z nás „pamětníků“ vyvolávají určitě krásné melancholické vzpomínky.
Je pátek odpoledne a na nádraží se objevují skupiny lidí s batohem na zádech, v ruce kytaru, která se brzy rozezní u táborového ohně někde v přírodě. Tak to byl tramping. Nebo stále ještě je? Chcete-li s tímto životním stylem seznámit své děti, tak to se určitě vydejte do Jílového u Prahy. Naše návštěva královského horního města může začít v regionálním muzeu Dům mince. Právě zde najdeme expozici pod názvem Tramping a turistika v jižním okolí Prahy. Z textů, map a dobových fotografií se dovíme, co je podstatou trampingu, i to, jak se vyvíjela trampská písnička. Vystavené předměty charakteristické pro tyto lidi, kteří se nechali inspirovat knihami Jacka Londona a filmy z prostředí amerického Divokého Západu, zážitek jen umocní.
Tím však prohlídka muzea nekončí. Další poutavá expozice nese název Zlato v Čechách. Kdo by se rád něco nedověděl o zdejším významném zlatonosném revíru? A když si ještě budou moci vaše děti na nádvoří muzea cvičně vyzkoušet rýžování zlata, je o zajímavý program vystaráno. Patrně pak bude snazší vaše ratolesti přemluvit k tomu, abyste se společně vydali na naučnou stezku Jílovské zlaté doly. Ta vás zavede k celé řadě důlních děl. A budete-li mít ještě čas a chuť, můžete do štoly svatého Josefa i vstoupit. Zpřístupněno je 200 metrů, a protože se v ní udržuje stálá teplota okolo 8 °C, doporučuji tuto skutečnost nepodcenit.
V Jílovém nenajdeme jen významné pamětihodnosti světské, ale i církevní. Na prvním místě je to kostel svatého Vojtěcha, nejstarší budova ve městě. Byl zbudován na místě dřevěného kostela v první polovině 13. století. Pozoruhodné a originální je jeho architektonické řešení. Věž stojí netradičně mezi kněžištěm a lodí. Za zhlédnutí stojí také gotický deskový oltář uvnitř kostela. Jeden z jeho obrazů maloval známý český malíř Petr Brandl. Snad i proto si kostel vyhlédl režisér Miloš Forman pro natočení několika scén oskarového snímku Amadeus. Další církevní stavbou je kaple svatého Václava, u které vyvěrá ze země pramen. Ten by měl mít dle názoru místních léčivé účinky.
Na břehu Sázavy leží jedna z částí Jílového – osada Žampach. Zde si přijdou na své technicky založení nadšenci. Přes rokli se tu klene 109 metrů dlouhý a 42 metrů vysoký železniční viadukt. Most je nejvyšší svého druhu ve střední Evropě, čímž se řadí pravděpodobně mezi nejhodnotnější objekty celé trati tzv. Posázavského pacifiku. V době sílící automobilové dopravy může být pro vaše děti jistě přitažlivá projížďka místní lokálkou romantickým trampským krajem směrem na Pikovice. Pro aspoň trochu zkušené vodáky se také nabízí projížďka po Sázavě údajně nejkrásnějším kaňonem v České republice. Během ní můžeme oprášit třeba další slova již zmiňované písně bratří Nedvědů a naučit ji zpívat naše děti: „Toronto, má osado, s tím krajem kouzelným, říčko moje, Sázavo, jen u vás je dobře, to já vím.“ Ahoj!


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou