26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Za rorátní přivstání párky k snídani

9. 12. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/50 70 let od smrti Karla Čapka, 9.12.2008, Autor: Michaela Straková

Advent je obdobím, kdy si ráno přivstane spousta dětí – někde prý i docela ráda. Ještě za tmy zamíří do kostela na ranní rorátní mši svatou. A aby byl pro děti tento zážitek ještě zajímavější, je dnes stále častější součástí všedního rána také společná snídaně na faře s čerstvými křupavými rohlíčky a teplým čajem, po které děti běží přímo do školy.

Ve Vsetíně mají roráty dvakrát týdně. Před půl sedmou zaplní předsíň kostela Nanebevzetí Panny Marie děti s rozsvícenými lampičkami, které si vyrobily v hodinách náboženství. Přichází průvodem do ztichlého a potemnělého kostela. Společně s panem farářem a ministranty jdou až k oltáři, kde svá světýlka položí. Teprve pak se kostel rozsvítí a začne mše svatá. „Na roráty nechodí jen děti, které pravidelně navštěvují bohoslužby,“ prozrazuje jedna z maminek Bohuslava Holeňová. „Pokaždé si mnoho z nich přivede také své spolužáky, kteří jinak do kostela nechodí.“ Místo kázání čte některé ze starších dětí vánoční příběh na pokračování. Dalším lákadlem je také snídaně, která je pro děti po mši nachystána v místním pastoračním centru. Tu připravují maminky. „Pan farář vždy objedná v pekárně loupáčky. Během rorátů pak zastaví před centrem pekař s dodávkou a vyloží bedýnku plnou těchto křupavých dobrot,“ popisuje Bohuslava Holeňová. Po snídani děti upalují rovnou do školy.
Ve farnosti Morkovice probíhají roráty třikrát týdně – i tady děti zapalují své svícínky. „Na roráty chodí okolo dvaceti, někdy třiceti dětí,“ pochvaluje si účast místní farář P. Josef Červenka. Děti přijdou z aktovkami, po zapálení lampiček v předsíni kostela se pomodlí modlitbu Anděl Páně a poté jim pan farář světýlka požehná. „To nám má připomínat, že Ježíš je světlo, za kterým jdeme, které očekáváme,“ vysvětluje P. Červenka. Roráty jsou doprovázeny biblickou soutěží. Po mši svaté jsou děti zvány na faru na společnou snídani. V šest ráno postaví pan farář na sporák velký hrnec, aby uvařil pro všechny čaj. Ostatní připraví už maminky – někdy je k snídani chleba s pomazánkou, jindy buchty, v sobotu dokonce párky. „Děti si přece musíme rozmazlovat, jsou nadějí církve,“ podotýká s úsměvem morkovický kněz.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou