26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Z Velehradu pěšky nebo na kole až na Svatý Kopeček

6. 8. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/32 Putování za kapličkami, 6.8.2009, Autor: Michaela Straková

Až na Svatý Kopeček u Olomouce by měla vést poutní cesta, která spojuje Velehrad se Svatým Hostýnem a po níž už více než rok putují poutníci nejen před cyrilometodějskými slavnostmi.

S nápadem prodloužení stezky o zhruba 50 kilometrů přišla Matice Svatokopecká (MSK). „Rádi bychom protáhli již vybudovanou poutní cestu až k nám na Svatý Kopeček, a spojili tak tato tři významná moravská poutní místa,“ sděluje KT jednatelka MSK Zora Krejčí a dodává, že projekt je nyní ve fázi příprav. „Zatím jsme objížděli obce, kterými by měla tato stezka vést, a jednali se starosty o umístění informačních panelů. Všude jsme se setkali s porozuměním a zájmem,“ říká jednatelka. Pokud se vše podaří, bude v úseku nových padesáti kilometrů do jara vybudováno dvacet zastřešených panelů s informačními tabulemi. Ty budou obsahovat například informace o významných rodácích, památkách a přírodních zajímavostech obce, v níž se konkrétní poutní zastavení nachází, a také vybraný citát z evangelia. Navrhovaná trasa by měla vést ze Svatého Kopečku přes Bukovany, Velkou Bystřici, Svésedlice, Vacanovice, Tršice, Lázníky, Buk, Prosenice, Radslavice, Pavlovice u Přerova, Hradčany, Nahošovice, Dřevohostice, Lipovou, Slavkov pod Hostýnem až k hostýnské bazilice. Cesta bude sloužit nejen pěším poutníkům, ale i cyklistům. „Rádi bychom začali na projektu intenzivně pracovat, abychom stezku dokončili a uvedli do provozu v květnu příštího roku, kdy si připomeneme patnácté výročí navštívení Svatého Kopečku papežem Janem Pavlem II.,“ prozrazuje vizi matice Zora Krejčí. Čas zahájení stavby nové poutní cesty závisí na tom, zda se najde dostatek sponzorů a dárců, kteří by její vytvoření pomohli zaplatit. „Budeme vděčni za každý i sebemenší dar, který lze poslat buď složenkou na adresu Matice Svatokopecké, nebo na bankovní účet 43-4740250257 založený speciálně pro tento účel,“ uzavírá Krejčí.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou