16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Z Evropy ke sv. Hubertovi

11. 11. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/46 Mladí včera a dnes... ve světle 17. listopadu 1989, 11.11.2008, Autor: Zita Chalupová

Se svatohubertskými poutními slavnostmi myslivců se v Čechách i na Moravě v posledních letech roztrhl pytel. V Dubu nad Moravou ale přišli letos s něčím naprosto výjimečným: v den svátku patrona myslivosti uspořádali první Evropskou mysliveckou pouť sv. Huberta. Bezmála tisíc hostů přijelo ze všech koutů České republiky, Slovenska, Polska, Německa, Rakouska a Ruska.

Pouť zahájily fanfáry trubačů a slavnostní průvod, v němž myslivci přinesli mj. uloveného divočáka a jelena. Hlavním celebrantem byl olomoucký světící biskup Josef Hrdlička. Měli tu však ještě jednoho hosta v mitře: polského biskupa Jana Kopiece. „Bůh stvořil tento pěkný svět nejen proto, aby nám sloužil. Měli bychom usilovat o vytvoření dobrých podmínek k životu i pro zvířata, protože jsou stejně jako my Boží stvoření,“ zdůraznil v promluvě biskup Kopiec. Pouť začala už předchozího dne honem v Tovačově. Během sobotní bohoslužby pak kolem bočních oltářů stáli myslivci ve slavnostních uniformách s prapory a sokolníci, jimž na rukou seděli rarohové, sokoli, jestřábi a výři, kteří co chvíli zamávali křídly a rozezvonili rolničky, jež měli připjaté na nohou.
Po skončení mše svaté již na nádvoří před farou čekaly na poutníky tradiční pouťové atrakce. „Jídlo jsme pro poutníky připravili my, srnec i jelen na guláš jsou z naší honitby,“ řekl Jiří Pospíšil z dubského Mysliveckého sdružení Pomoraví. To potvrdil i zdejší myslivecký hospodář František Přecechtěl, který nemohl vynachválit P. Korneka: „Pan farář je vynikající manažer a vášnivý lovec. Loni zde uspořádal svatohubertskou mši a pak se rozhodl, že letos to bude první Evropská myslivecká pouť. Pozval hosty z několika zemí.“


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou