26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vzpomínky na začátek hrůz 20. století

18. 11. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/47 Co víme o Romech?, 18.11.2008, Autor: Jiří Macháně

Lidé po celém světě i v České republice si 11. listopadu připomněli kulaté výročí konce válečných hrůz. Právě v tento den v 11 hodin roku 1918 skončil do té doby nejkrvavější konflikt lidské historie. Dodneška ho i v těch nejzapadlejších vesničkách v Česku připomínají pomníky se jmény mužů, kteří se ke svým rodinám už nikdy nevrátili.

Jejich památku však v paměti lidí neudržují jen kamenné pomníky, ale i současní vojáci. Zemřelé veterány připomněli při několika pietních aktech nejen v hlavním městě. Oslava Dne válečných veteránů pak vyvrcholila ekumenickou bohoslužbou v pražském vojenském kostele u sv. Jana Nepomuckého. Předsedal jí hlavní armádní kaplan Jan Kozler a dorazili na ni nejen vysocí představitelé armády či ministerstva obrany, ale v kostelních lavicích usedli i pamětníci 2. světové války a vojáci, kteří se zúčastnili novodobých válečných konfliktů v Iráku, Afghánistánu a na balkánském poloostrově.
V promluvě Jan Kozler zdůraznil, že současná společnost je zaměřena hodně na okamžitý a rychlý výsledek, který lidé obsáhnou minimálně svým životem. „Veteráni však dělali věci, jejichž plodů se namnoze nedožili, a dělali je pro nás, tedy pro budoucí generace,“ řekl Jan Kozler. V přímluvách se přítomní modlili nejen za dar moudrosti pro představitele moci, ale také za vojáky, kteří jsou v současnosti v misích, aby se nenechali vést pocitem strachu či nenávisti, ale statečně stáli jako hradba zlu.
U dvou desek pak vojenští kaplani přednesli modlitby za mír a za zemřelé, které jsou zde vyryty. Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek a poradce ministryně obrany P. Tomáš Holub zde poté zažehli svíce. Bohoslužba vyvrcholila Modlitbou Páně a závěrečným požehnáním.
Padlé si připomněli také příslušníci evropských národů u tisíců náhrobků na bojištích východní a západní fronty. Od těchto vzpomínkových akcí se lišily slavnosti v Londýně, neboť se jich účastnili i tři britští veteráni první světové války: Bill Stone (108), Harry Patch (110) a Henry Allingham (112 let). Ten poslední je v současnosti dokonce nejstarším Britem. Vzpomínkové obřady ve Francii se naopak poprvé uskutečnily bez francouzského veterána Lazare Ponticelliho, který zemřel letos v březnu ve věku 110 let. Poslední český pamětník 1. světové války, Alois Vocásek, odešel z tohoto světa před pěti lety.



Čeští vojáci se čtyři roky trvající

1. světové války zúčastnili na obou stranách: v řadách rakouských vojsk, do nichž museli narukovat jako občané rakousko-uherské monarchie, i jako příslušníci legií bojujících na stranách Dohody na obou frontách. Do nich vojáci většinou dezertovali z rakouské armády.
(red)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou