16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vzpomínka na Jana Palacha i oběti komunismu

21. 1. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/4 Obrácení sv. Pavla, 21.1.2009, Autor: čtk

Nejen u dokumentů před televizními obrazovkami či při pietních aktech na náměstích se minulý týden vzpomínalo na Jana Palacha. Desítky lidí zaplnily minulý pátek pražský kostel Nejsvětějšího Salvátora na Starém Městě, kde se konala bohoslužba ke 40. výročí smrti studenta, jenž se upálil na protest proti sovětské okupaci a tehdejšímu stavu společnosti.

P. Tomáš Halík v kázání připomněl, že Palach přinesl nejvyšší oběť, kterou může člověk dát – svůj vlastní život. „Jan Palach nespáchal sebevraždu v tom smyslu, že by byla hříchem. Nebyl to nevděčný a zbabělý akt ,vrácení vstupenky do života‘. Byl to dar života pro druhé,“ zdůraznil P. Halík a dodal: „Záleželo mu na tom, aby se tato společnost nezkřivila, nezaprodala – a to víc než na vlastním životě. Jan nám ukázal, že svoboda je něco jiného než více politických možností.“ Palach podle P. Tomáše Halíka viděl, že nastává čas, v němž se začínají lámat charaktery, lidé dělají mravní kompromisy a z únavy rezignují na lidovou jednotu odporu. Na bohoslužbu navázal průvod se svíčkami k Palachově pamětní desce na budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Také v Olomouci si akademická obec Univerzity Palackého i veřejnost připomněly Palachovo výročí při bohoslužbě. Lidé se tu sešli v pondělí 19. ledna dopoledne v kapli Cyrilometodějské teologické fakulty UP k modlitbě za oběti komunistického režimu a na poděkování za získanou svobodu. Bohoslužbě předsedal P. Rudolf Smahel, vedoucí Katedry křesťanské výchovy, jenž byl za bývalého režimu jako nepohodlná osoba několik let vězněn. „Modlili jsme se za ty, kdo v minulosti trpěli. Jistě i za ty, kdo utrpení způsobovali. Připomněli jsme si, že mnoho věcí, které dnes máme, není vůbec samozřejmých, a poděkovali jsme za dar svobody, jíž se i dnes mnoha lidem na světě nedostává,“ uvedl proděkan olomoucké teologické fakulty Pavel Černuška.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou