12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vzhůru do Krakova! I na kolech

19. 7. 2016

|
Tisk
|

Tři, dva, jedna, start! Atmosféra na Hradčanském náměstí připomíná slavnou Tour de France. Minulou sobotu ráno vyjelo od Arcibiskupského paláce v Praze 130 cyklistů na 700 kilometrů dlouhou pouť do polského Krakova. Na cestu jim požehnal kardinál Dominik Duka.

Vydání: 2016/30 Vzhůru do Krakova! I na kolech, 19.7.2016, Autor: Jiří Prinz



Sedmisetkilometrová trasa do Krakova přes poutní místa Čech, Moravy i Polska právě začíná. Snímek Aleš Masner
„Během školního roku pravidelně o víkendu vyrážím na třicetikilometrové trati. Teď o prázdninách si přidávám ještě dalších dvacet až třicet kilometrů, takže myslím, že jsem dobře připravena,“ říká teprve šestnáctiletá studentka Veronika Žejdlíková z Veselí nad Moravou. V pelotonu poutníků, který je tvořen 88 muži a 42 ženami, patří k nejmladším. Ti nejstarší už naopak dovršili osmdesátku.
S pelotonem vyrazilo i pět kněží a dva jáhni. „Zastoupení má každá naše diecéze. Nejpočetnější skupina je z té olomoucké, do níž patří také Uherský Brod. Právě zdejší Orel pouť organizuje,“ vysvětluje pořadatel Petr Gabriel.
Poutníci mají před sebou cestu rozdělenou do deseti etap, během nichž musí projet napříč republikou. Nejkratší etapa měří 30 kilometrů, nejdelší 95. „Z té mám trochu obavy. Na takhle dlouhé pouti se nelze vyhnout krizovému dni a doufám, že mě nepotká právě při některé z devadesátikilometrových etap. Věřím ale, že to zvládnu – už jsem se jedné cyklopouti zúčastnila a dokázala ujet i 110 kilometrů dlouhou trasu,“ přemítá Veronika Žejdlíková. Z případného píchnutí kola či jiného defektu strach nemá. „Jedu s taťkou a ten to hravě zvládne. Potřebné nářadí s sebou máme,“ dodává.
Během cesty čeká poutníky nejen sportovní vyžití, ale i bohatý duchovní program. Téměř každá etapa je spojena s návštěvou některého z významných poutních míst. Jednu noc tak poutníci přespí v Číhošti, další na Velehradě či Svatém Hostýně. Duchovní občerstvení na cestu jim poskytnou i každodenní bohoslužby. „Poutní mše svaté mívají úžasnou atmosféru, to člověk jinde nezažije,“ tvrdí Veronika Žejdlíková, která se nejvíc těší na společenství lidí, jež se během cyklopoutě vytvoří.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou