26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Výstava přibližuje listopad 1989 v Plzni

12. 11. 2019

|
Tisk
|

Předlistopadovou realitu, například v podobě až mrazivě skutečné výslechové místnosti StB či pionýrů stojících čestnou stráž u pomníku Lenina, přibližuje výstava „Listopad 1989 v Plzni aneb Na podzim padá listí a komunisti“.

Vydání: 2019/46 Pouť završí setkání s papežem, 12.11.2019, Autor: Alena Ouředníková

Příloha: Diecézní zpravodajství - Plzeňská diecéze


 
Expozice, která je k vidění v Západočeském muzeu v Kopeckého sadech do 12. ledna 2020, se kromě dnů, kdy dodýchal komunistický režim, věnuje projevům předcházející čtyřicetileté totality v západních Čechách – od nelidských padesátých let přes naději let šedesátých, okupaci v roce 1968 až po šedou normalizaci let sedmdesátých. Nejde však jen o vzpomínky pro pamětníky. „Výstava se snaží zaujmout i návštěvníky z řad školáků a studentů, a sice v rámci edukačního programu Svobodná generace, který podněcuje kritické myšlení, samostatné výtvarné či literární vyjádření a kreativní využití získaných znalostí. Inspiračním zdrojem je dílo Václava Havla Antikódy. Výsledkem bude mimo jiné ručně vázaná kniha vzkazů sestavená z listů, které vytvoří sami žáci během workshopů. Kniha bude předána Knihovně Václava Havla,“ přibližuje kurátorka výstavy Iva Tománková.
„O Chartě 77 jsem už slyšel, na festival Porta zase vzpomíná můj děda, který byl odjakživa tramp, ale tady jsem si to všechno konečně dal do souvislostí. Taky o skautingu jsem toho moc nevěděl,“ přiznává deváťák Ondřej, který je tu na školní exkurzi. „Tolik lidí, to musela být síla,“ zastavují se dvě dívky u fotografií plzeňského náměstí Republiky, zachycujících tisíce lidí, kteří se tísnili v listopadových a prosincových dnech roku 1989 okolo katedrály sv. Bartoloměje, jež byla tehdy obklopena lešením.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou