26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Výročí národní pouti oslavili 'v novém'

20. 8. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/34 Anastáz Opasek , 20.8.2009, Autor: Tomáš Kutil

Na domažlickém náměstí vrcholí chodské slavnosti a návštěvníky tam přitahuje celá řada lákadel. Stovky lidí naopak míří na kopec nad Domažlicemi – k „Vavřinečkovi“, poutnímu chrámu zasvěcenému sv. Vavřinci. Tak tomu bylo minulou neděli. Před sedmdesáti lety, na počátku válečného běsnění a za Protektorátu Čechy a Morava, na vrchol nad Domažlicemi dorazilo na sto tisíc lidí, kteří se tímto zároveň veřejně přihlásili ke svému češství.

Letos si zde poutníci nepřipomínali jen kulaté výročí legendární pouti s vlasteneckým kázáním vyšehradského kanovníka P. Bohumila Staška. Při „kulatinách“ se podařilo chrám i jeho okolí zrekonstruovat a Vavřineček svítí novotou. Dobrý pocit z toho mohou mít i čtenáři KT. „Děkujeme všem, kdo se na opravě a zvelebení tohoto místa jakoukoli formou podíleli, zvláště pak všem čtenářům KT, kteří po zveřejnění výzvy v Chodské příloze přispěli mnoha drobnými dary,“ zaznělo na závěr mše svaté z úst místního faráře P. Miroslawa Giergy. Rozhodnutí o opravě poutního místa padlo před dvěma lety. „Původně jsme chtěli opravit jen střechu, ale díky mnoha dárcům se podařilo udělat i novou fasádu a interiér. Už zbývá jen zrestaurovat oltáře a obraz sv. Vavřince,“ dodává P. Gierga. Vavřinecká pouť v Domažlicích je tradičně dvoudenní a bohoslužba se zde slouží v sobotu i v neděli, přičemž té první se účastní i zástupci města. Zatímco sobotní mši letos celebroval plzeňský biskup František Radkovský, v neděli ho vystřídal P. Antonín Doležal. Mnoho poutníků sem přichází tradičně v krojích. Jedním z nich byla letos i Marie Kugelová. „Poutí se účastním pravidelně od sametové revoluce,“ hlásí se k tradici poutnice. Krojovaní se nicméně podle ní nijak zvlášť neorganizují – zkrátka kdo chce a má možnost, přijde v kroji.Manželé Omesovi přijeli letos poprvé. „Je moc dobře, že tradice přetrvávají až do dnešní doby. Myslím si, že mohou oslovit i moderního člověka a přivést ho k úvahám nad tím, co vůbec znamenají,“ dělí se o své dojmy z chodské premiéry Michael Omes.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou