26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Výhrady biskupů k občanskému zákoníku

9. 9. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/37 Nové moderní způsoby výchovy, 9.9.2008

V prosinci tohoto roku se chystá ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) předložit vládě nový občanský zákoník. Zní to jako téměř nudná informace o jakémsi legislativním procesu, který se života církve a věřících lidí prakticky nedotýká. Opak je však pravdou – a podle řady zástupců institucí, kteří zákon připomínkovali, pravdou minimálně nahořklou.

Zákon totiž hrozí zrušit církevní sňatky. „I z našeho pohledu je to naprosto nepřijatelný krok zpět do komunistické minulosti,“ zdůraznila Marie Oujezdská z Národního centra pro rodinu, které normu také připomínkovalo. Zároveň připomněla, že to není zdaleka jediný problém, který návrh přináší. A v této věci byla ve shodě s vyjádřením českých a moravských biskupů, kteří své námitky formulovali v dopise zaslaném ministerstvu spravedlnosti. Biskupové rušení církevních sňatků odmítají jako „krok zpět před rok 1989“. Lidé, kteří vstoupili do manželství v komunistické éře, mají stále v živé paměti přebíhání od úřadu ke kostelu (v opačném pořadí to dokonce nebylo dovoleno).
Druhá varianta návrhu by umožnila oddávat prakticky jakýmkoliv – byť neregistrovaným – náboženským společnostem. „Takový návrh navozuje podle biskupů dojem, že se má jednat o pouhé alibistické řešení, které by při projednávání zákona ve sněmovně bylo zcela vypuštěno,“ zdůraznila mluvčí ČBK Irena Sargánková.
Biskupové proto navrhují zachovat současnou podobu uzavírání manželství. V České republice si totiž od roku 1992 mohou snoubenci vybrat, zda uzavřou manželství buď před státním, nebo registrovaným církevním orgánem. Způsob uzavírání manželství není zdaleka jediným problémem a nedostatkem, který by zákon v této podobě přinášel. Biskupové upozorňují i na jiné. Vývoji kauzy návrhu občanského zákoníku se budeme v KT nadále věnovat. Další informace přinášíme také na straně 2. Dopis biskupů ministerstvu spravedlnosti je k dispozici na http://tisk.cirkev.cz.
(čbk, čtk, mach)


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou