26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vychovávali jednoho syna, doma jich bude deset

7. 11. 2005

|
Tisk
|

Vydání: 2005/46 Dětské domovy, 7.11.2005, Autor: Pavel Siuda

Jak se jim to daří, se mohli na vlastní oči přesvědčit hosté slavnostního otevření a žehnání Dětského domova blahoslavené Marie Antoníny Kratochvílové v Řepišti na Frýdeckomístecku.
Na tvářích obou manželů byla ve čtvrtek 3. listopadu vidět na první pohled únava, která dávala tušit, že přípravy na velkou návštěvu se protáhly dlouho do noci. „Když jsem tu byl před rokem a půl, byl jsem spíše nevěřící Tomáš. Nevěřil jsem tomu, že se ruiny, které jsem tu viděl, podaří přestavět na útulný domov,“ řekl s uznáním náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jiří Carbol a dodal, že malé červené srdíčko, které dostal stejně jako ostatní hosté u vchodu do budovy, bude mít v jeho kanceláři čestné místo.
Dříve, než biskup František Václav Lobkowicz požehnal novému dětskému domovu, rozezněl se sálem zpěv jedenácti dětí z rodinné skupiny Sourozenci. Také „u zrodu“ této skupiny stál manželský pár s jedním dítětem. Manželé Jonštovi z Havířova jich pak přijali do pěstounské péče dalších patnáct. Dnes děti společně vystupují po celé zemi a přinášejí radost nejen svým novým rodičům, ale také tisícům posluchačů. Pohoda, která byla vidět na tváři muže, jenž se se svou ženou nebál přijmout opuštěné děti, musela být povzbuzením i pro unavené manžely Filatovy, kteří se podobnou cestou vydali právě v Řepišti. Dětský domov blahoslavené Marie Antoníny má plánovanou kapacitu deseti dětí, které budou postupně manželům přidělovány v průběhu příštích let. Nad jeho fungováním metodicky dohlíží Diecézní charita ostravsko-opavská, která se také postarala o jeho vybudování a financování.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou