Výborné, a přesto zdravé mlsání

Vydání: 2007/51 Vánoční dvojčíslo, 18.12.2007

Příloha: Doma

Již brzy budeme moci své milé u slavnostního stolu překvapit tím, co dobrého jsme přichystali. Je zřejmé, že klasické vánoční dobroty našemu zdraví příliš neprospívají a zatěžují náš organismus. Zkusme se tedy trochu zamyslet nad tím, jak bychom Vánoce obohatili o nové dobroty a přitom prospěli zdraví celé rodiny.
Skladba tradičního těsta na přípravu vánočního pečiva je stále stejná: bílá mouka, bílý cukr a hodně tuku, v lepším případě s přídavkem oříšků, zavařeniny a nebo v horším – doplněno těžkou tukovou nebo máslovou náplní a polevou z čokolády. Takové pečivo skýtá jen obrovské množství „prázdných“ kalorií, cukr a bílá mouka pak patří mezi rychle se vstřebávající sacharidy, které zejména u starší generace přispívají k rozvoji cukrovky a spolu s přítomnými tuky vedou k obezitě.

MOUKA:
Především si opatříme místo bílé mouky mouku celozrnnou – pšeničnou, špaldovou, žitnou, ale i jahelnou, kukuřičnou, sójovou, popř. amarantovou. Celozrnné mouky obsahují nejen blahodárnou hrubou vlákninu, ale také množství vitaminů (vitaminy skupiny B, vitamin E a další), minerálních látek (vápník, fosfor, železo, hořčík a pod.), esenciálních mastných kyselin a rostlinných enzymů. Celozrnná mouka má příznivější chuťové i aromatické vlastnosti, a proto je pečivo z ní připravené chuťově pestřejší a zajímavější.

CUKR:
Místo bílého cukru použijeme přírodní – hnědý cukr (řepný, třtinový) nebo část cukru nahradíme medem či ječným sladem. Při porovnání výživových hodnot s hodnotami bílého cukru vítězí přírodní cukr svým obsahem minerálů i vitaminů.

TUKY:
Jejich množství omezíme! Nemáme-li potíže s cévami, srdcem nebo cukrovkou, pak zvláště pro děti připravíme pečivo z čerstvého másla nebo alespoň ze směsi másla a rostlinných tuků. Máme-li zdravotní potíže, pak vybíráme z kvalitních rostlinných tuků s nízkým obsahem trans-mastných kyselin a s vysokým obsahem n-3 a n-6 nenasycených mastných kyselin.

OŘÍŠKY A SEMENA:
Na vánoční stůl dáme nejen celé ořechy a větší jedlá semena (dýně, slunečnice, mandle, pinie). Jsou zdrojem vitaminů, minerálních látek a esenciálních mastných kyselin, které organismus v zimě zvláště potřebuje. Dáme je v hojné míře také do cukroví, které může být i bez tuku nebo s malým množstvím tuku. Máslové a tukové náplně nahradíme obilnými náplněmi bez tuku nebo jen jeho malým množstvím, nastavujeme je pudingem, jíškovým krémem, tvarohem, želé.
PAVLA MONČILOVÁ, odbornice na zdravou výživu

OVESNÉ PRACNY ZE SLUNEČNIC
Budeme potřebovat:

150 g ovesných vloček jemných, 250 g pšeničné mouky polohrubé, 80 g přírodního cukru, 150 g čerstvého nebo rostlinného másla, 120 g loupaných slunečnicových semen, 1 vejce, 20 g kakaa, ½ lžičky skořice, vodu, moučkový cukr na posypání

Příprava:
Ovesné vločky spolu se slunečnicovými semínky na pánvi lehce opražíme a prochladlé v mixéru podrtíme. Na válu smícháme s moukou, cukrem, kakaem a skořicí a zapracujeme rostlinné máslo s vejcem a popř. trochou vody. Těsto necháme v chladničce půl hodiny odpočinout, pak jej plníme do formiček na pracny nebo na jiné vánoční tvary. Pečeme při teplotě 160° C dozlatova. Pracny nebo tvary z formiček ještě za tepla opatrně vyklepneme a shora lehce posypeme moučkovým cukrem.
Energie: celkem 3 843 kcal, 1 kousek asi 55 kcal

SÓJOVÉ VANILKOVÉ ROHLÍČKY
Budeme potřebovat:

150 g pšeničné mouky celozrnné, 100 g sójové mouky hladké, 50 g přírodního cukru, 120 g čerstvého nebo rostlinného másla, vodu. Na obalení: 60 g cukru moučka, vanilkový cukr

Příprava:
Sójovou mouku na pánvi krátce opražíme. Necháme prochladnout a smícháme s celozrnnou moukou, cukrem a rostlinným máslem. Přidáme několik lžic vody a vypracujeme vláčné těsto, které dáme na půl hodiny do chladničky odpočinout. Z těsta tvoříme malé rohlíčky, které pečeme při 155° C dorůžova. Horké rohlíčky obalíme v cukru.
Energie: celkem 2 193 kcal, 1 kousek asi 44 kcal
(Z knihy Pavly Momčilové: Celozrnné vánoční a slavnostní pečivo, MEDICA PUBLISHING, Čestlice) Sdílet článek na: 

Sekce: Doma, Přílohy, Články

Diskuse

V diskuzi není žádný příspěvek. Diskuze již byla uzavřena.




Aktuální číslo 16 17. – 23. dubna 2018

Kardinála Berana přivítá i sv. Vojtěch

Už o tomto víkendu přivítají v pražské katedrále rakev s ostatky kardinála Josefa Berana nejen věřící, ale také nová socha sv. Vojtěcha. O umístění skulptury tohoto…

celý článek


Macron: Opravme vztah církve a státu

Poprvé ve francouzské historii vystoupil prezident této přísně sekulární země na setkání s představiteli katolické církve. Emmanuel Macron promluvil v Bernardinské koleji…

celý článek


Skoky jsou zase živé. Už deset let

Mohutný barokní kostel ve Skokách u Žlutic dává tušit, že zde bylo významné poutní místo. A skutečně. Bylo proslavené zázračnými uzdraveními podobně jako francouzské…

celý článek


Prarodiče nás vedou po celý život

Na ty ruce vzpomínáme pořád. Až po letech pochopíme, čím nás v dětství tak upoutaly – velikostí, drsností i jiným dotykem. Nikdo totiž neumí pohladit tak jako babička či dědeček.

celý článek




Redakční systém WebRedakce - NETservis s.r.o. © 2018

© Katolický týdeník 2004 - 2013, všechna práva     Mapa webu RSS kanál XML Sitemap  |  Online platby přes GoPay