12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vrátit se k modlitbě s papežem

15. 8. 2017

|
Tisk
|

Na duchovní straně 10 každý měsíc zveřejňujeme papežské modlitební úmysly. Jak vznikají a k čemu slouží? Ptali jsme se P. FrédéricA FornosE SJ, ředitele Světové sítě modlitby s papežem Františkem, dříve nazývané Apoštolát modlitby, při jeho nedávné návštěvě v Praze.

Vydání: 2017/33 Olomouc žije setkáním mládeže, 15.8.2017, Autor: Alena Scheinostová



Světová síť modlitby s papežem dnes, po více než 170 letech trvání, působí v 98 zemích světa a zahrnuje zhruba 35 milionů katolíků. Před několika lety jsme (jezuité, pozn. red.) zahájili proces obrody této sítě modliteb na každoměsíční papežský úmysl, její nové promýšlení a její přetváření. Pustili jsme se do práce poté, co František roku 2014 schválil naše plány. Jde o to znovu vystavět tuto službu církve, navrátit se k jejímu kořeni, k jejímu původnímu smyslu. Změna je i v tom, v jakém stylu tento apoštolát oslovuje a jakou má vizuální podobu. Vznikají digitální a audiovizuální projekty, které mají pomoci zapojit mladé lidi. Dále chceme apoštolát modlitby dostat i do farností a na misie.
V řadě zemí světa, především v evropských silně sekularizovaných společnostech, se apoštolát modlitby vytratil nebo z něj zbyly malé modlitební skupiny, které už nemají počáteční dynamiku. Hodně jsem kvůli tomu v posledních letech cestoval po světě – za poslední tři roky to bylo myslím 57 nebo 58 zemí. Setkal jsem se s národními řediteli Světové sítě modlitby s papežem, s jejich týmy, seznámil se se situací na místě a pozoroval, jak se proces přetváření sítě rozběhl a jak lze jít více do hloubky. Ne všechno lze zařídit výhradně prostřednictvím dopisů, protože tak může dojít k řadě nedorozumění. Proto je důležité se setkávat.
Ne. Obecně je do sítě modlitby s papežem v Evropě zapojeno hodně starších lidí a málo mladých. Je tu generační propast. To je dáno kulturní změnou v Evropě, která nabourává celou strukturu zdejší katolické církve. Proto nyní apoštolát modlitby budujeme znovu. Duch Svatý nás vede a na nás záleží poslušnost vůči jeho vedení, abychom vyšli vstříc potřebám a očekáváním dnešních lidí. V Evropě je spousta mladých dospělých, kteří touží měnit tento svět, aby byl bratrštější. Záleží jim na spravedlnosti, na míru. Světová síť modlitby je odpovědí právě na tuto touhu. V atmosféře globalizované lhostejnosti se ptáme: „Co by se dalo udělat? Nemůžeme svět nechat jen tak.“ A papež František říká: „Vždy lze něco dělat. Vždy se můžeme modlit.“ Což je rozhodně lepší než upadnout do lhostejnosti. Modlitbou se lze mobilizovat.
Věřím, že mobilizace modlitbou nás přetváří. Modlitba přináší své plody sama o sobě, ale také nás otevírá vůči ostatním, mobilizuje nás uprostřed světa s jeho výzvami. A úmysl Svatého otce není totéž jako úmysly, které pronášíme při své osobní modlitbě. Jemu jde o poslání církve. Týká se velkých světových témat, letos v březnu to bylo například téma pronásledovaných křesťanů, v červnu obchodování se zbraněmi atd. Vztahuje se na celé lidstvo, ne jen na katolíky.
Každý měsíc teď produkujeme videa, ve kterých papež František představuje své modlitební úmysly (thepopevideo.org). V červnovém poselství se papež tázal, zda nám při mírových jednáních skutečně jde o mír a zda náhodou není rozpor v tom, když se podepíše mírová smlouva a zároveň s ní smlouva o prodeji zbraní. Nakolik jsou války vedeny z ekonomických pohnutek. V této době se totiž objevilo mnoho zbrojních kontraktů. Pak se můžeme ptát, nakolik přispívají ke generování dalších válek. Proto jsme na papežově červnovém videu viděli smluvní partnery, jak si potřásají rukama a po těch jim stéká krev.


Rodilý Katalánec P. FRÉDÉRIC FORNOS SJ (*1968) je mezinárodním ředitelem Světové sítě modliteb s papežem Františkem – služby, kterou v církvi šíří Tovaryšstvo Ježíšovo. Působil jako dobrovolník na jezuitské misii v Bolívii, kde vyučoval domorodé obyvatele v jejich jazyce mojo. Poté se v roce 1994 stal členem Tovaryšstva a působil na více vysokých školách jako učitel a kaplan. Od roku 2007 ve Francii pracoval na obrodě tamního Apoštolátu modlitby, v roce 2014 byl povolán do Říma, aby pracoval pro celosvětovou síť. Loni papež František P. Fornose oficiálně postavil do čela této sítě, která roku 2019 oslaví 175 let své existence.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou