12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Voliči vybírají své zastupitele

7. 10. 2014

|
Tisk
|

Tento víkend voliči rozhodují o složení obecních zastupitelstev a třetiny Senátu. Zasahují do nich i křesťané.

Vydání: 2014/41 Papež k synodě: Nechci žádné tabu!, 7.10.2014, Autor: Jiří Prinz

„Včera mě potěšila esemeska jednoho z kandidátů do Senátu: ‚Chlapi, poslední týden, jde do tuhého. Moc prosím o modlitbu, jinak se nedá bojovat.‘ Je od člověka, kterého osobně znám a vím, že to z jeho strany není falešná hra na zbožného katolíka. Za úspěch takových lidí se člověk pomodlí rád,“ líčí své osobní zkušenosti s předvolebními modlitbami šéfredaktor KT Antonín Randa.
Vedle tradičních modlitebních aktivit uvnitř farností a církevních komunit tentokrát věřící využili nabídky iniciativy Adoptuj si svého politika. Ta před volbami přišla s několika tématy, za něž by věřící měli obzvláště prosit. „Ať nejsou zvoleni korupčníci a prospěcháři, ale ani okultisté, svobodní zednáři či různí sektáři,“ představují jedno z modlitebních témat autoři projektu. Jiným námětem k modlitbám je například výzva, aby stát, kraje i města omezily zbytečné dotace a snížily své zadlužení, či prosba o milosrdenství, aby se i postižení dovolali svých práv. Nechyběly ani prosby „za velká“ politická témata, jako jsou například mír na Blízkém východě či modlitby za moudrost politiků při rozhodování v ukrajinsko-ruském konfliktu.
KŘESŤAN NA KANDIDÁTCE EXTREMISTŮ
Křesťané však do volebního klání vstupují i jako kandidáti jednotlivých politických stran a hnutí. Vedle uskupení profilujících se tradičně jako křesťanská či konzervativní se ovšem nyní přinejmenším v jednom případě objeví křesťan na kandidátce extremistů: v Chlumci nad Cidlinou bude totiž jako dvojka kandidovat za komunisty farář Církve československé husitské Rostislav Kotrč. „K rozhodnutí kandidovat za KSČM mě vedlo hned několik aspektů. Sám jsem orientován sociálně a levicově,“ vysvětluje důvody své kandidatury husitský farář.
Plojharova cesta není cestou církve.
Tento krok se však nelíbí plzeňskému biskupovi téže církve Filipu Štojdlovi. Ten byl Kotrčovou kandidaturou hluboce otřesen a od jeho činu se veřejně distancoval. „Naprosto odmítám, aby kdokoliv, duchovní či řadový člen církve, jakkoliv podporoval myšlenky komunismu či fašismu – a tím spíše, aby kandidoval za hnutí či strany, které se k těmto idejím otevřeně hlásí. Široká cesta, po které kráčeli lidé jako Josef Plojhar, není cestou církve,“ zlobí se husitský biskup. Podle jeho slov znamená spolupráce s KSČM mimo jiné „spolupráci s lidmi, kteří se v minulosti živili jako profesionální udavači,“ a na adresu současné KSČM dodává: „Komunistická strana se v současnosti veřejně vysmívá demokratizaci naší společnosti, laciným způsobem nabízí ‚diktátorská‘ řešení, podporuje země s totalitními praktikami (například Severní Koreu) a činí další jasná gesta dokazující, že z minulosti přebírá více než pouhý název.“
Podle průzkumu agentury STEM se k volbám chystá 60 % oprávněných voličů. Z průzkumu STEMu dále vyplývá, že ochota zúčastnit se nadcházejících voleb roste spolu s věkem. Zatímco mezi lidmi mladšími 30 let se do volebních místností chystá polovina dotázaných, v kategorii nad 60 let je to bezmála 70 % voličů. Vyšší zájem o volby je podle STEMu tradičně u vzdělanější části populace: k volbám se chystá 71 % vysokoškoláků, 68 % lidí s maturitou a jen 51 % lidí se základním vzděláním. Z průzkumu dále vyplývá, že voliči jsou zhruba ve stejné míře připraveni využít oba způsoby, jak volit: 52 % oslovených uvedlo, že zvolí jednu konkrétní stranu, zbytek voličů chce naopak vybírat osobnosti napříč politickým spektrem.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou