12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Volby: debakl pravice, triumf levice

29. 10. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/44 Dušičky, 29.10.2008, Autor: Jiří Macháně

Druhé kolo senátních voleb ukázalo, že ČSSD vyhrála nejen krajské, ale i senátní volby. Socialisté získali 23 senátorů. ODS uspěla jen ve třech pražských obvodech. Komunisté vyhráli na Znojemsku a lidovci ani SNK ED neuspěli. Zeptali jsme se několika osobností, jak hodnotí výsledky obou uplynulých volebních klání.

DOMINIK DUKA, královéhradecký biskup

Druhé kolo senátních voleb byla jen dohra toho, co mu předcházelo. V klasických volbách si volič vybírá mezi programy stran. Tentokrát převážná část voličů volila „ne reformám“. Lidé si asi neuvědomovali, že odmítají reformy, bez kterých se neobejdeme. Výsledky krajských voleb ukázaly, že se komunisté budou moci podílet na správě země. Také vyšlo najevo, že naši věřící jsou spící obr, který by mohl dát více znát své mínění.

P. TOMÁŠ HALÍK, vysokoškolský profesor
Porážka ODS je logickým výsledkem arogantní politiky této strany a skutečnosti, že světová ekonomická krize ukazuje lživost klausovské ideologie „neviditelné ruky trhu“. Pád KDU-ČSL je zaslouženým trestem za silnou podporu kandidátovi ODS při prezidentské volbě a za pokus o nemravný obchod s touto volbou: hlasy pro Klause za církevní majetek, který (jak se dalo předpokládat) stejně nevyšel.

JAN ZAJÍČEK, vedoucí ostravského rodinného centra
Senioři se stali hlavní volební silou. Dívají se po tom, kdo jim nabízí výhody teď hned – nečekají výhledy a vize. Socialisté vsadili na tuto sílu a na jejich voličskou disciplinovanost. Pro politiky KDU-ČSL by to mohla být nová výzva. Já jsem kupříkladu viděl, že když se rozhodovalo o důležitých věcech v senátu, například o eutanazii, tak z jedenácti lidoveckých senátorů přišli dva. Tohle už dnešní voliči vidí.

ALEŠ DUFEK, předseda Matice svatohostýnské
Nadšený z výsledku nejsem. Je to logický důsledek situace, kdy většina občanů ztratila důvěru v celé politické spektrum. Tudíž si zvolili ty strany, které jim slibovaly populisticky co největší momentální prospěch. Pokud pravicové strany neobnoví svoji důvěryhodnost, situace bude ještě horší.

PETRUŠKA ŠUSTROVÁ, komentátorka
Strany vládní koalice prohrály na celé čáře. Nepochybně teď budou následovat dlouho rozbory toho, co a proč se stalo špatně, ale hned bylo jasné jedno: voliči v krajských a senátních volbách reagovali na vládní politiku. Lidem nejvíc vadila zdravotní reforma a těch nešťastných třicet korun za návštěvu u lékaře. Vůbec neuvítali, že se vláda pokusila konečně napravit poměry ve zdravotnictví. Přitom je zdravotnictví čím dál tím dražší a stárnoucí populace bude čím dál nemocnější. A tak budeme časem všichni platit podstatně víc – ale voliči se zřejmě domnívají, že je to ještě daleko...

TOMÁŠ MACHULA, děkan teologické fakulty
Významným a alarmujícím rysem těchto voleb je nerespektování jejich charakteru. Je evidentní, že při volbách do krajů hrála klíčovou roli hlavně témata, která do krajské politiky vůbec nepatří. Je namístě si přiznat, že velké množství voličů v tomto bodě selhalo. A mnoho politiků je v tom bez ohledu na stranickou příslušnost ještě podpořilo. Pokud by se měli voliči chovat tímto způsobem i nadále, pak bych s trochou ironie poznamenal, že bychom nízkou volební účast měli spíše vítat.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou