16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vojenští kaplani: lidé do nepohody

12. 1. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/3 Jednota křesťanů, 12.1.2011, Autor: Martin T. Zikmund

Na bleskovou návštěvu českých vojáků v Afghánistánu zavítali nedávno společně se zástupci Armády ČR předseda ČBK arcibiskup Dominik Duka a synodní senior Joel Ruml, který zde zastupoval Ekumenickou radu církví. K této události i k poslání církví v armádě se pro KT vyjádřil jediný český vojenský kaplan v Afghánistánu P. Jaroslav Knichal.

„Mnoho vojáků po této návštěvě za mnou přicházelo a ptali se, jak se zde panu arcibiskupovi líbilo, co bylo pro něj silným momentem,“ svěřuje se P. Jaroslav Knichal. Podle něj tato návštěva ještě víc podnítila osobní rozhovory vojenského kaplana s vojáky. K nim jsou ostatně vojáci na náročné zahraniční misi otevřenější než v klidném domácím prostředí. „Mnozí právě v takovýchto podmínkách nacházejí nebo obnovují svůj vztah k Bohu. Čím je mise či operace nebezpečnější, tím více vojáci přemýšlejí o sobě, svých rodinách a skutečných hodnotách života,“ tvrdí tento kněz s hodností důstojníka. Ale víra nebývá ani zdaleka jediným tématem. „Často se vojáci rozhovoří o sobě, o svých problémech. Mnohým se právě během pobytu na vojenské misi rozpadne rodina nebo v ní nastává krize, dojde k úmrtí rodinného příslušníka. A zde je místo pro vojenského kaplana, který s nimi prožívá jak radostné, tak i ty méně radostné momenty jejich života,“ uvádí kněz. P. Knichal, který i v Afghánistánu čte pravidelně Katolický týdeník, slouží na americké základně Shank jako jediný katolický kněz po boku šesti amerických evangelických kaplanů. Vánoční svátky a přelom roku zažil jako kaplan v cizině již počtvrté – nejprve v Iráku, pak v Kosovu a nyní už podruhé v Afghánistánu. Zde působí v provincii Lógar u 6. jednotky Provinčního rekonstrukčního týmu.

Afghánskou provincii Lógar, kde působí čeští vojáci, trápí nedostatek mnoha věcí, které jsou potřebné k běžnému životu. Řád sv. Lazara se proto rozhodl podpořit Afghánce alespoň v oblasti zdravotnictví a uspořádal sběr starých autolékárniček. „Když vyšlo vládní nařízení o jejich výměně, napadlo nás, že by ty staré šly ještě využít,“ vysvětluje Ondřej Vanke z řádu sv. Lazara. Kněží z celé pražské arcidiecéze byli proto vyzváni, aby během ledna vybírali od svých farníků prošlé lékárničky a během února je dopravili do sídel svých vikariátů. Odtud si je odveze už armáda. „Vojáci je pak rozeberou a použitelné věci nabídnou Afgháncům – například nůžky a obvazy, u nichž prošlá expirační lhůta opravdu nevadí,“ dodává Vanke.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou