12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Voda přinesla nejen smutek, ale i solidaritu

25. 5. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/22 Inteligentní plán, 25.5.2010, Autor: Tereza Holá

Městské části Šunychl a Vrbice v Bohumíně v pondělí minulý týden zcela zaplavila voda. Silnice byly zatopené, lidé jen přihlíželi, jak hladiny stoupají ve sklepích jejich domů. Voda v Šunychlu se v pondělí postupně blížila i ke kapli Panny Marie, zastavila se metr před ní.

„Žádný ze tří kostelů ve farnosti voda nezaplavila,“ konstatuje farář Jacek Domański z Nového Bohumína. Přiznává, že čekal úplně jiné reakce lidí, než s jakými se setkal. „Bylo to poprvé, co jsem se tváří v tvář setkal s povodněmi. Vždycky jsem přišel do farností, kde už o nich jen vykládali. Byl jsem plný smutku nad tím, že budou lidé zoufalí. Nic takového se nestalo. Všude kolem mě bylo plno optimismu. Lidé říkali, že mají vodu jen ve sklepě, že v devadesátém sedmém to bylo horší – to ji měli i v obýváku,“ vypráví farář. Hlavně děti pak měly strach, že v neděli nebude svaté přijímání. Některé měly jít poprvé. „Měli jsme všechno připravené. V pondělí a v úterý pak za mnou přicházely zejména romské děti a pořád se ptaly, jestli se přijímání nebude muset rušit,“ dodává.

POMÁHAL I FARÁŘ

Bohumín ležící na dolním toku Odry postihla letošní povodeň nejvíce. Mezi těmi, kdo pomáhal v Bohumíně chystat pytle s pískem na ochranu před rozvodněnou Odrou, byl i mladý evangelický farář Roman Brzezina. „Mám výcvik pro psychologickou pomoc v intervenčním týmu záchranářů. Ale tentokrát jí zatím nebylo zapotřebí. Říkal jsem si, že nebudu jen sedět a čekat, co se bude dít, že pomůžu,“ vysvětluje, proč se zapojil do stavby protipovodňové hráze a poté nosil z ohrožené knihovny stovky svazků do bezpečí. Knihovna se vyklízela dlouho do noci. „Lidi ty chvíle neuvěřitelně stmelily. Kdo mohl, pomáhal,“ říká farář. Chvilky strachu prožil i tajemník biskupa ostravsko-opavské diecéze, trvalý jáhen Aleš Ligocký. Jeho dům v Bohumíně zalila voda. „V pondělí ráno jsem sice vyjel autobusem do Ostravy, ale když nás zastavili policisté, že po silnici se nedá projet, neváhal jsem a raději jsem se hned vrátil zpět. Na poslední chvíli, později bych se už domů nedostal. „Nejlépe to snášely děti, sice se trochu bály, ale prožívaly to i jako dobrodružství,“ říká Ligocký.

Odříznutá Karviná

Zatímco část Ostravy i Bohumín se topily, Karviná zůstala odříznutá od zbytku kraje. V pondělí 17. května zalila voda až na jedinou všechny přístupové silnice. Na Český Těšín se pak nedalo vyjet ještě několik následujících dnů, komunikace byla úplně podemletá. Město pak definitivně uzavřelo rozhodnutí zastavit provoz na mostě v Ostravské ulici vedoucí od moravskoslezské metropole. „Jeli jsme z Čech instalovat do Zámecké galerie v Karviné výstavu, vernisáž měla být ve středu. Jen ze zpráv jsme se v pondělí dověděli, že se něco děje. A pak jsme dorazili na severní Moravu a zjistili, že se do Karviné nedostaneme,“ popisuje malíř Kristian Kodet. Již o den později se však od Ostravy do Karviné dojet dalo, instalaci tedy stihli. Ukázalo se totiž, že prasklina na jednom z pilířů mostu je staršího data, a tak statici rozhodli, že je most bezpečný. A na vernisáži bylo ve středu plno, lidé snad potřebovali v čase bez slunce nějaké pohlazení po duši. „Hlavně Olše zaplavila některé silnice, lidé měli vodu ve sklepích. Ale s Bohumínem se situace v Karviné nedá srovnávat,“ říká karvinský farář Daniel Vícha. I on se setkal hlavně s odhodláním lidí, mnozí se přišli ptát, jak mohou pomoci.

TĚŽKOSTI PROBOUZEJÍ SOLIDARITU

„Záplavy nejsou v naší diecézi poprvé. I loni jsme prožili dramatické chvíle během bleskových povodní na Novojičínsku a Jesenicku. Tentokrát opět zahrozily největší toky Olše, Ostravice a Odra, po minulých zkušenostech to jistě vzbuzuje u mnohých lidí obavy. Obdivuji práci všech lidí ze složek záchranného systému, kteří vynaložili veškeré úsilí na pomoc zasaženým povodní,“ prohlásil biskup ostravsko-opavské diecéze František Václav Lobkowicz a dodal, že těžké chvíle vždy probouzejí lidskou solidaritu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou