26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vlastní sestru prodala kuplířům

10. 6. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/24 Nezavírejme oči před prostitucí, 10.6.2008, Autor: Gabriela Plačková

Sexuální vykořisťování žen představuje jednu z forem novodobého otroctví. Česká republika je dnes jak cílovou, tak i tranzitní zemí pro obchodování s ženami nejen ze zemí bývalého Sovětského svazu, ale také ze Slovenska, Bulharska, Rumunska, Vietnamu a zemí bývalé Jugoslávie. Následující příběh přibližuje osud ženy, která se stala obětí tohoto obchodu.

Hančin příběh nepatří mezi ty, které se vyprávějí s úsměvem na tváři. Spíše naopak. Některé události jejího života se ani nechce vyslovovat.
Její matka byla alkoholička a střídala jednoho muže za druhým. Z jedním z nich, který ji záhy opustil, počala syna. S dalším dceru Hanku. Ani se přesně neví, kolik dětí měla. Bratra ještě matka zvládla nějak zaopatřit, Haničku již ne. Možná byl matčin nezájem o dceru zapříčiněn i tím, že se Hanka narodila s lehkou mentální retardací. Těžko říct. Když jí byly tři roky, sociální pracovníci malou Haničku matce odňali a začala nový život – život v dětském domově.

Když se stanu zbožím
Žila v něm až do svých osmnácti let. Kdyby Hanka měla šanci žít v rodině a dobrém prostředí, mohla se i přes svůj handicap alespoň vyučit v nějakém oboru. V domově se ale retardace prohloubila, a tak vzalo za své i její vzdělávání. Čas od času si ji k sobě bral na návštěvu starší bratr. Když bylo Hance osmnáct let, do dětského domova si pro ni přijela sestra i se svým manželem. Bylo domluveno, že bude bydlet u nich. Realita však byla jiná: společná cesta trvala jen pár hodin – do okamžiku, kdy ji sestra předala romským kuplířům a obdržela za ni tučnou odměnu.
Hanka se stala prodejným zbožím a během jedenácti let si ji vystřídalo několik „majitelů“ – kuplířů. Všichni ji využívali pro stejnou věc: dobře placenou prostituci. Z peněz, které na ní vydělávali, neviděla ani pěťák. Převáželi ji ze země do země, na hranicích jí pouze strčili pas do ruky a poté jí ho zase rychle sebrali. Trávila oněch jedenáct let v rozličných bytech a pracovala. Tvrdě pracovala. Pochopila, že když bude poslušná a bude pracovat, budou lidé okolo ní spokojeni a nebudou jí ubližovat. Nebo alespoň ne tolik.
Po pár letech ji odkoupila německá kuplířka. Měla vlastní „penziónek“ s několika pokoji. V každém žila jedna žena. Jednou z nich byla Hanka. Kuplířka žila spořádaným životem, za okny jí kvetly pravidelně hnojené muškáty, koberce květů dosahovaly několika metrů. Německý smysl pro pořádek a detail nezapřela. Když si našla záminku, Hanku zbila či ji zavřela do sklepa. Hanka tak utrpěla několikerá zlámání žeber. Nic naplat. Musela dál pracovat a kuplířka vydělávala. Za nechráněný sex inkasovala příplatek. Za sex s těhotnou ještě větší. A Hanka otěhotněla. Přímo v domě, za asistence kuplířky, jednoho dne porodila dceru. Ani se nestačila po porodu zotavit a musela pracovat dál. Dcerušku jí kuplířka vzala a Hanka ji slýchala jen přes zdi, jak někde pláče, ale utišit ji nemohla.

Tvrdě vykoupená svoboda
Kuplířka dítě na úřadě prohlásila za své. Od státu na něj dostávala jakožto matka příspěvky. Několik měsíců po porodu začala ale Hanka krvácet. Její zdravotní problémy neustávaly a kuplířka dostala strach, že jí Hanka v jejím „penziónku“ zemře. Během let, které zde Hanka pobývala, se naučila i přes svou mentální retardaci domluvit německy. A tak když se nečekaně kuplířka rozhodla, že ji odveze do nemocnice, Hanka tam svůj příběh zdravotnickému personálu povyprávěla. Kuplířka byla potrestána: souzena byla ale pouze za to, že neoprávněně pobírala peníze na dítě, které nebylo její! Hana se po čase stráveném v nemocnici dostala zpět do Čech, do jednoho z azylových domů projektu Magdala. Trpí postraumatickou stresovou poruchou, není schopná pracovat samostatně a pravděpodobně již nikdy nebude. Svou dcerušku nabídla k adopci. Ví, že se o ni nebude schopná starat. Chce, aby její dítě mělo rodinu. Dcerka je nyní v pěstounské péči na území Německa a Hanka o ní dostává pravidelné zprávy.
Hanka bude pravděpodobně bydlet do konce života v chráněném bydlení s pomocí asistenčních pracovníků a snad se podaří, aby získala invalidní důchod. Stále chce být poslušná a tvrdě pracovat.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou