26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vládu čeká obnova důvěry v politiku

5. 2. 2014

|
Tisk
|

Které největší úkoly stojí před vládou, již minulý týden rekordně dlouho po volbách (95 dnech) jmenoval prezident Miloš Zeman? Zeptali jsme se několika odborníků a veřejně aktivních lidí.

Vydání: 2014/6 Vládu čeká obnova důvěry v politiku, 5.2.2014, Autor: Tomáš Kutil

Stanislav Balík,politolog

Před vládou jednoznačně stojí zapeklitý problém – vzbudila naděje, že může všem přidat, současně však nehodlá zadlužovat republiku nad určitý limit. To by předpokládalo výrazné zlepšení ekonomické situace, což je ale věc, na niž nemá vláda malého, exportně orientovaného středoevropského státu až tak velký vliv.

Dále na vládu čeká velký úkol, a sice obnovit důvěru občanů v politiku, politiky a spravedlnost veřejných procesů. To už v jejích rukou je. Jenže víře v to, že se právě tento úkol vládě podaří, příliš nenahrávají koaliční vyjednávání a spory ještě před samotným jmenováním 
vlády.

P. Josef Hurtfarář a publicista

Největším úkolem je určitě fungující stát. Jestli k tomu povede zkušenost a tah na branku podnikatele Babiše, Pán Bůh zaplať. Přeji novému ministrovi financí, aby se mu povedlo zlepšit vybírání daní a šetřit tam, kde je třeba.

Mohlo by se říci, že co rezort, to velký úkol. Vzhledem ke svému působení v severních Čechách bych vnímal jako velmi důležité zaměřit pozornost k regionům s největší nezaměstnaností a nejvyšší kriminalitou, kde přibývá problémů. Mezi velké úkoly bych tedy zahrnul podporu pracovního trhu, solidní dostupnost sociálních služeb a zdravotnictví a efektivní boj s chudobou. V neposlední řadě by to měla být účinná vymahatelnost práva a boj s korupcí, aby stát nepřicházel zbytečně o miliardy, které může použít ve prospěch pomoci lidem v nouzi. Středolevicové vládě by slušela efektivní rekonstrukce sociálního státu.

Roman Jochředitel Občanského institutu

Především udržet fiskální disciplínu. Nezadlužit se nad rámec současného stavu. A udělat vše pro to, abychom splňovali kritéria pro vstup do eurozóny. Samozřejmě tato vláda o přijetí eura rozhodovat nebude. To až ta příští. Tato vláda však má povinnost udělat vše pro to, abychom euro přijmout mohli.

Nelze pominout, že součástí vlády je strana, která má v názvu „křesťanská“. Její morální povinností je zablokovat vše, co by šlo proti rodině, její svobodě a nezávislosti na státu. A proti právu rodičů vychovávat děti podle jejich morálního a náboženského přesvědčení. Jakož i zabránit experimentům s dětmi, jejich adopcím do prostředí jiného, než jsou maminka a tatínek. Děti potřebují vidět ženský i mužský vzor – a fakt nejsou k experimentování.

Lubomír Mlčoch, ekonom

Vláda složená ze tří nesourodých seskupení potřebuje přesvědčit veřejnost, že „vůli máme rovnou“. Vládní prohlášení i činy musejí od počátku sledovat princip společného dobra; prohospodařená důvěra minulých desetiletí jde totiž právě na konto kořistnického státu. Rychlé utěsňování děr ve výdajích státní kocábky má logiku. Ale je třeba i ochoty k principu „rovné oběti“, což je „progresivní sazba berní“, která byla za Rakouska běžná a všude v Evropě i USA funguje dodnes. Deficity ve státní pokladně jsou vážné, ale chybějící milion dětí za dvacet let je vážnější. Proto by investice do rodin a dětí měly být prioritou. Z koaliční smlouvy je vidno, že rovné vůle se v tom trojím – žel – nedostává. Rodinná politika promyšleně motivující i podnikatele k odpovědnosti za stav našich rodin by nás přitom mohla ekonomicky „odlepit ode dna“ a ti maličcí pak zbavit „blbé nálady“. Kde schází dobrá vůle, může pomoci modlitba.

Věra Luxovázakladatelka Nadačního fondu Josefa Luxe

Mám radost z volebního úspěchu KDU-ČSL a jejího návratu do Poslanecké sněmovny ČR. Nově jmenovaná vláda se jistě bude muset soustředit na stabilizaci ekonomického prostředí a na povzbuzení podnikatelských a investičních aktivit se zaměřením na reformu trhu práce. Určitě by měla ukončit neustálé zvyšování DPH a zvážit nižší sazbu, protože vysoká sazba svazuje ekonomiku a omezuje spotřebu. Jako alarmující vidím řešení otázky zaměstnanosti.

Také je důležité podpořit postavení rodin a ekonomickou situaci domácností, jako například znovuzavedením společného zdanění manželů a daňovým zvýhodněním dětského zboží a základních potravin. S tím souvisí i řešení problémů venkova, zemědělství a potravinové soběstačnosti. Dále bude úkolem vlády obnovit sociální spravedlnost a zaměřit se na potírání korupce a zprůhlednění veřejných financí.

Ale jako nejdůležitější vidím, aby nám nová vláda dokázala nabídnout slušnou a poctivou politiku a tím obnovit důvěru občanů.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou