26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vítej ve vlasti, papeži Benedikte!

12. 9. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/37 Nebezpečné dovolené?, 12.9.2006, Autor: Kateřina Beščecová

„Bavorsko vítá papeže s otevřenou náručí a otevřeným srdcem,“ uvedl těsně před příletem Svatého otce bavorský ministerský předseda Edmund Stoiber. „Vítej ve vlasti, papeži Benedikte“, „Buď zdráv doma“ nebo „Milujeme Tě!“, tak vypadaly titulky na předních stranách německých novin a časopisů. A nutno podotknout, že v těchto dnech mluvil o papeži celý Mnichov.

Když v sobotu 9. září v 15.30 přistálo letadlo společnosti Alitalia, ze kterého vystoupil Svatý otec, rozezněly se všechny zvony na kostelích mnichovské arcidiecéze, aby přivítaly papeže v jeho vlasti. Zástupci farností, ve kterých papež žil a působil, svého krajana na letišti přivítali bouřlivým potleskem, jásotem, i zpíváním jména „Benedetto“.
„Přicházím do své vlasti, ke svým krajanům, abych navštívil místa, která měla pro můj život zásadní význam,“ řekl Svatý otec v odpovědi na pozdrav spolkového prezidenta Horsta Köhlera. „V tomto okamžiku mi v nitru vyvstávají vzpomínky na léta strávená v Mnichově a Řezně - na lidi i na zážitky, které ve mně zanechaly hluboké stopy. Jsem tu především proto, abych vyjádřil srdečný vděk těm, kteří přispěli k formování mé osobnosti,“ dodal papež. Ve svém pozdravu na letišti se obrátil nejen na křesťany, ale i na lidi z ostatních církví i náboženství a všechny lidi dobré vůle.

S DOJETÍM V SRDCI
Své dojetí neskrýval papež již během prvních chvil na letišti. Když pak projížděl ulicemi Mnichova k centrálnímu náměstí, kde se společně se zhruba deseti tisíci lidmi pomodlil k Marii, patronce Bavorů, působil usměvavě, rozzářeně, i dojatě. Důvodem bylo možná i to, že právě zde, v Mariensäule, se 28. 2. 1982 loučil modlitbou, když odcházel z úřadu arcibiskupa Mnichova a Freissingu, aby převzal úlohu prefekta Kongregace pro nauku víry a stanul tak po boku papeže Jana Pavla II.

ČTVRT MILIONU VĚŘÍCÍCH
Prvním vrcholem návštěvy papeže Benedikta XVI. v Bavorsku byla nedělní eucharistická slavnost na prostranství Neue Messe v Mnichově. Přestože papežův příjezd byl plánován na půl desátou dopoledne a samotná bohoslužba začala v deset hodin, desetitisíce věřících sem proudily již od časných ranních hodin. Na karimatkách, zabaleni do pláštěnek, fólií a spacáků tak mnozí čekali na místě bohoslužby už od páté hodiny ranní, kdy bylo prostranství otevřeno. Když se pak blížila půl desátá, panovalo mezi čtvrt milionem přítomných napjaté očekávání. Přijíždějící papamobil se Svatým otcem přivítali lidé nadšeným potleskem.
Bohoslužbu zahájil v deset hodin údery nový zvon Benedikt, který darovalo Svatému otci město Traunstein. Právě tam navštěvoval Joseph Ratzinger kněžský seminář. Spolu s papežem koncelebrovalo mši více než šedesát biskupů a kardinálů z jedenácti zemí Evropy. Z Česka se zúčastnil kardinál Miloslav Vlk.
Při mši svaté měl papež Benedikt XVI. své první velké kázání na návštěvě Německa. Ještě před závěrečným požehnáním pak pronesl tradiční modlitbu Anděl Páně (viz str. 3) a celou eucharistickou slavnost zakončilo děkovné Tedeum. 
Uzávěrka tohoto čísla byla v pondělí 11. září dopoledne. 



Z papežovy homilie
„Svět potřebuje Boha. My potřebujeme Boha.“ Tyto věty během promluvy Svatého otce vyvolaly jásot a potlesk přítomných. Papež ve své úvaze navázal na první čtení (Iz 35, 4-7) „Prorok řekl utlačovanému národu: ,Boží pomsta přijde´. Můžeme si domyslet, co si pod tím lidé obvykle představují. Jenže prorok sám pak říká, v čem tato pomsta spočívá: v léčivé Boží dobrotě. Výklad těchto slov najdeme i v Tom, který zemřel na kříži - v Ježíši Kristu, synu Božím, který se stal člověkem. Jeho ,pomsta‘ je právě kříž: ne násilí, ale láska až do krajnosti. Tohoto Boha potřebujeme. Jeho prosme, aby byl mezi námi a pomáhal nám, abychom byli jeho věrnými svědky,“ povzbudil papež věřící.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou