16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vimperští tančili na pomoc Čadu

27. 7. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/31 Včelaři, 27.7.2011

Netradičně zpestřili farníci ze šumavského Vimperka program svému někdejšímu faráři P. Jaroslavu Zawadzkému, který je krátce navštívil ze svého nynějšího působiště ve středoafrickém Čadu. V sále hotelu Zlatá hvězda uspořádali minulý pátek na jeho počest Africký bál. Veškerý výtěžek ze vstupného poputuje do jeho čadské farnosti.

„V Čadu je ‚plesová sezóna‘ po celý rok. Tancuje se dokonce i při mši,“ zahájil bál s humorem P. Zawadzki a dodal, že valčík ani polku si tam ale nezatančí. Během večera mu to však přítomné farnice bohatě vynahradily. Pánská část z necelé stovky příchozích zase stála doslova frontu na to, aby si s oblíbeným farářem mohla popovídat. P. Zawadzki působí v Čadu od roku 2007 a na starosti má spolu s dalším knězem na sto šedesát vesniček v jedné z osmi čadských diecézí. V pastoraci jim pomáhají též čtyři sestry z Konga. „Jedna z nich vede farní zdravotní středisko, další se starají o naši církevní školu,“ přiblížil P. Jaroslav. Mše se zde slouží v místním jazyce lele, k dispozici je i překlad Nového zákona a lekcionáře. „Jinak se s farníky domlouvám francouzsky přes tlumočníka,“ vysvětlil kněz. V jeho farnosti Bologo stojí jeden kamenný kostel, někde mají zase hliněnou kapli. Kvůli horkému podnebí se ale mše odbývají spíš venku pod stromy. „V období dešťů je sice chladněji, ale cesty jsou nesjízdné, takže se do spousty vesnic vůbec nedostaneme,“ poznamenal P. Zawadzki. Postavení katolíků je v Čadu poměrně dobré; tři čtvrtiny obyvatel jsou muslimové, ale ve vztazích s křesťany obvykle nejsou problémy. Jaké jsou tedy potřeby farnosti Bologo a jak budou použity vybrané peníze? „Těžko říci – Afrika je země překvapení,“ krčí rameny P. Jaroslav. „Co si naplánujete před odjezdem, nemusí být už po návratu důležité.“ Naposledy tak financoval v Bologu výstavbu fotbalového hřiště a jeho farnost též podporuje své nejpotřebnější členy. Pomáhají tomu nejen vimperští prostřednictvím účtu „POMOC ČADU“ 43-1457170207/0100.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou